Cruce Roșie în Calendarul Ortodox. Pe 10 februarie este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie și a cei care au murit împreună cu el, Porfiriu și Vaptos. Tot în această zi sunt pomenite Sfintetele Mucenițe și fecioare Enata și Valentina.
Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, „În aceastã lună, ziua a zecea, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie, şi a celor ce au crezut şi s-au săvârşit împreunã cu el: Porfiriu şi Vaptos, care s-au săvârşit de sabie, şi sfintele trei femei muceniţe care s-au omorât de sabie pentru că au crezut în Hristos, prin sfântul Haralambie.”
Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magnesiei, a suferit în anul 202, alături de martirii Porfirie şi Vaptos. Sfântul Mucenic Haralambie a dus oamenilor învățăturile lui Hristos și i-a îndrumat spre calea mânturii. Ighemonul Lucian şi comandantul de armată Luchie au auzit despre el, l-au arestat și l-au dus la judecată, unde acesta a mărturisit credința în Hristos și a refuzat să se închine la idoli. Chiar dacă avea 113 ani, el a fost supus unor chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier iar pielea i-a fost jupuită, în timp ce Sfântul le spunea torționarilor: „Vă mulţumesc, fraţilor, că mi-aţi reînnoit sufletul care doreşte să se unească cu veşnicia!”
De față au fost și doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos, care au văzut credința Sfântului Haralambie, au crezut în Hristos și au fost omorâți prin tăierea capului cu sabia. Alte trei femei care au văzut întreaga scenă L-au lăudat pe Hristos și au fost și ele omorâte pe loc. Mânios, Luchie l-a torturat chiar el pe Sfânt, dar mâinile i-au căzut ca secerate de sabie. În acel moment, guvernatorul l-a scuipat, iar gura i s-a întors la ceafă. Cei doi l-au implorat pe Sfânt să se roage pentru ei și au fost pe loc vindecați. Mulți s-au creștinat atunci, iar Luchie a cerut să fie botezat și după ce a povestit împăratului despre minuni, acesta a cerut ca Haralambie să fie adus la el.
Soldații care l-au adus i-au legat barba în jurul gâtului și l-au târât pe drum, apoi i-au înfipt un piron în trup și l-au ars încet, dar Sfântul a rămas nevătămat. Haralambie a făcut multe minuni la cererea împăratului și a înviat din morți un tânăr. Chiar şi fiica împãratului, Galinia, a trecut la creştinism. Împăratul a mai dat ordin să-i zdrobească Sfântului gura cu pietre şi să-i ardă barba dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.
În cele din urmã, Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. S-a rugat, iar cerurile s-au deschis și Dumnezeu i-a făgăduit că va avea grijă ca locul în care vor fi îngropate rămășițele sale să nu ducă lipsă de nimic. Din mila Domnului, Sfântul a murit înainte de a fi executat.
Tot în această zi sunt pomenite Sfintele Mucenițe și fecioare Enata și Valentina. Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, „Dintre aceste două fecioare, Enata era din ţinutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Când ighemonul Firmilian sta la judecată, a fost adusă viteaza fecioară Enata, care fiind întrebată dacă se leapădă de Hristos, şi ea mărturisind că Hristos este Dumnezeu, a fost chinuită cumplit. Atunci cinstita Valentina şi ea fecioară fiind şi nesuferind să vadă neomenia şi cruzimea celor săvârşite, s-a umplut de îndrăzneală, şi când i s-a poruncit ca să aducã jertfă idolilor, căci acolo lângă scaunul de judecată, se găsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele şi l-a surpat împreună cu focul ce era pe el. Atunci tiranul mânuindu-se, a chinuit-o cumplit şi pe ea. Şi încetând a le mai chinui, a hotărât să fie arse în foc. După aceasta a fost adus la pătimire sfântul Pavel. Şi după ce a suferit mai multe chinuri şi s-a arătat mai presus de patimi, cu harul lui Hristos, a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, mulţumind lui Dumnezeu şi rugându-se pentru cei de o credinţă cu el, a primit tăierea cinstitului său cap, dându-şi duhul în mâinile lui Dumnezeu.”