Postul nu este pentru toată lumea! Iată situații în care medicii interzic total ținerea postului Paștelui! Doctorul Magdalena Iordan a afirmat faptul că „e de la sine înțeles că gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, din cauză că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți, altfel laptele pe care îl dau bebelușului va fi slab calitativ”. De asemenea, copiii și adolescenții au voie doar la câteva zile de post, pentru că au nevoie de hrana corespuzătoare, fiind încă în creștere.
Postul Paștelui este unul din cele mai dure și lungi, atingând 40 de zile până în Noaptea Învierii Domnului. Chiar dacă biserica încurajează postul pentru purificarea sufletului și trupului, medicii nu sunt de acord cu acest lucru pentru anumite persoane. Potrivit specialiștilor, cei care suferă de afecțiuni precum: TBC, diabet, anemii, boli metabolice, psihice dar și în cazul femeilor gravide sau copiilor nu trebuie să țină post.
Diabeticilor le poate face foarte rău postul pentru că dieta lor este de fel diferită, fiind bazată pe proteine de origine animală care contribuie la vindecare. Cei care vor să postească și au probleme de sănănate precum cele e numerate mai sus, își pun viața în pericol.
„Sunt situații în care oamenii vor, cu orice chip, să țină post. Dacă toată familia ține post, trebuie să știți că în cazul copiilor, durata maximă este de trei zile. Perioadele mai îndelungate de privațiuni alimentare pot produce dereglă într-un organism aflat în creștere. Hormonii de creştere depind de aminoacizi esenţiali care există doar în carne.
Șase zile este durata maximă a perioadei de post pentru adolescenţi pentru că organismul lor se află în transformări neuro-hormonale. Nici persoanele în vârstă nu trebuie să ţină post mai mult de cinci zile. În plus, după perioada de privaţiuni alimentare ei trebuie să se hrănească bine, echilibrat, şi să consume alimente acre pentru că ele stimulează secreţia de aminoacizi esenţiali”, susţine medicul.