Cheltuielile UNTOLD 2018 au dus la o creștere considerabilă a economiei din zona localității Cluj-Napoca. ANAF a anunțat că verificările în Cluj-Napoca, cu ocazia desfășurării celui mai așteptat festival din Europa, economia capitalei Transilvaniei a crescut extraordinar de mult. Inspectorii înclină și spre o evaziune fiscală, conform celor de la Wall-Street. Astfel, aceștia urmează să intervină, prima dată începând cu anunțarea desfășurării acestei acțiuni pe Facebook.
”Ca urmare a organiării festivalului Untold, activitatea economică din zona localității Cluj-Napoca a înregistrat o creștere considerabilă, analizele relevând o amplificare a riscului de evaziune fiscală.
Astfel, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune și fraudă fiscală, inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Oradea vor intensifica acțiunile de control și monitorizare, pe perioada desfășurării acestui eveniment.”
Vizate sunt multe unități de cazare, baruri, cafenele, restaurante. Insectorii vor urmări modul în care operatorii economici fiscalizează veniturile înregistrate pe tot parcursul festivalului UNTOLD din anul curent. În 2015, conform comunicatului remis de organizatori, UNTOLD a generat 23 de milioane de euro. Aceștia precizau că 80%
din sump, adică în jur de 20 de milioane de euro, au fost bani ce i-au revenit Clujului.
Cel mai mare festival de muzică electronică din România a ajuns zilele trecute la final. Peste 335.000 de oameni din toate colțurile lumii s-au adunat și s-au distrat la Cluj-Napoca. Festivalul, de la începuturile lui, s-a bucurat de un mare impact asupra oamenilor. De altfel, ți în plan economic lucrurile au stat foarte bine pentru capitala Transilvaniei.
Timp de cele 4 zile ale răsunătorului festival, turiștii și oamenii locului au cheltuit sume mari pentru a auzi muzică electronică. În fiecare an, UNTOLD are încasări colosale pentru furnizorii de mâncare, care stau la cozi interminabile să primească un loc în food-court-ul evenimentului.
De asemenea, și costurile cazărilor eu fost un plus pentru creșterea economie, pensiunile și hotelurile fiind pline. Directorul unui hotel a confirmat aceste lucruri:” Gradul de ocupare în fiecare an în timpul festivalului UNTOLD este de 100%. Anul acesta avem hotelul ocupat 100% pentru anul viitor. Tarifele medii sunt în jur de 130 până în 150 de euro pe noapte, cazare cu mic dejun inclus”, declară Roxana Ghiran.
Studiul realizat de un conferențiar al Universității Babeș-Bolyai specifică sumele cheltuite de participanții festivalului. ”Concluzia a fost că aceștia cheltuiesc undeva în jur de 25 de milioane de lei pe perioada festivalului pentru cazare, la care se mai adaugă încă 65 de milioane de lei, cheltuieli pentru altceva decât cazarea sau biletele de intrare.”, spune Ovidiu Moisescu.
Senatorul Alin Tișe a calculat veniturile de la Untold 2018. Acesta spune că dacă cifrele sunt altele, clar și calcului lui conține greșeli.”Dacă cifrele sunt altele, dacă au fost mai puține bilete vândute, dacă a cheltuit fiecare participant mai puțin ( deși prețurile au fost destul de ridicate la toate produsele in cele 4 zile ) atunci evident ca și calculul meu are erori. Nu am mai pus câștigul de imagine care atrage alți turiști, alte posibile investiții, alți bani etc”,a scris senatorul pe pagina sa de Facebook.