Românii au drept reper ca și cutremur puternic seismul din 1977, însă cel mai puternic pe scara Richter a fost în 1802. Memorabilul cutremur din ’77 s-a produs în jurul ore 21:00, pe data de 4 martie. În doar 56 de secunde, și cu o magnitudine de 7.2 grade, a reușit să aducă mari daune României. La nivelul țării 11.300 de răniți au fost înregistrați, din care 1.391 doar în Capitală, 1.507 victime, și un număr de 35.000 de locuințe dărmate din temelii.
Un număr de 33 de clădiri și blocuri s-au prăbușit din cauza impactului seismului. Unda de șoc a acestuia s-a resimțit în toți Balcanii. Se pare că defapt cel mai puternic seism din România a fost cel din 1802.
Majoritatea românilor vor menționa întâi de toate cutremurul din ’77, dacă vor fi întrebați de o amintire seismică ce a adus pagube uriașe, mai ales în Capitală. „Eram santinelă pe acoperișul unui important obiectiv militar; adică, deasupra etajului șapte. Noaptea era destul de luminoasă și de văzut, puteam vedea până departe. Numai că odată parcă n-am mai simțit acoperișul sub picioare. M-am apucat însă bine de ceva și cu ochii numai primprejur, să văd ce se întâmplă.
Dar nu-mi puteam crede ochilor. Cât vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Și toate clădirile se înclinau de-o parte și de cealaltă ca și copacii pe furtună. Prima undă a fost pe verticală. Câteva fracțiuni de secundă a părut să înceteze, dar apoi a reînceput pe orizontală. Cerul a crăpat brusc, de parcă stătea să se frângă în două. Am auzit detunături îndepărtate, apoi un zgomot înfundat, care parcă venea de peste tot; se auzea tot mai tare.
Apoi a venit un vânt puternic, de era să mă azvârle jos. S-a dus, dar apoi s-a și întors înapoi, de data asta cu miros greu de ars. Și p-ormă s-au stins toate luminile… pe cer era un uriaș arc de foc, ca și cum s-a produs un scurtcircuit în tot orașul… Și atunci am zis: «Gata, cred că-i gata orașul!”, a declarat la acea vreme soldatul Mircea Nemigean, aflat în București.
Defapt cutremurul din 1802 a fost cel mai puternic seism consemnat în România din toate timpurile, de asemenea, și unul din cele mai puternice din toată istoria europeană. Acesta s-a produs în ziua de 26 octombrie, 14 octombrie după stilul vechi, în Vrancea.
Cutremurul a avut între 7.9 și 8.2 de grade pe scara Richter și s-a simțit până și în Sankt Petersburg, Marea Egee, Moscova, dar și în Insula Creta. „S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”, a mărturisit în 1802 caligraful Dionisie Eclasiarhul.