Ai poftă de un prânz delicios, dar nu vrei să încalci restricțiile impuse în Postul Paștelui, cel mai important și sever dintre toate posturile din timpul anului? Ei bine, poți sta liniștit, pentru că FANATIK îți propune o rețetă care te va încânta cu siguranță.
Îți vine sau nu să crezi, tradiționala musaca se poate prepara și fără carne, iar gustul este de-a dreptul desăvârșit. Asta pentru că folosești pentru umplutură o combinație savuroasă de vinete și ciuperci. Încearcă acest preparat și vei vedea că nici nu vei simți că ești în post.
Pentru început, trebuie să cureți cartofii de coajă și să-i tai în felii rotunde, pe care le vei prăji în ulei încins bine, pe ambele părți. Apoi, îi scoți cu atenție pe un prosop de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Toacă ceapa și ardeiul cât mai fin, după care toacă vinetele, ciupercile și roșiile cuburi. Călește ceapa până devine sticloasă, apoi adaugă vinetele.
Când se înmoaie vinetele, adaugă ciupercile și ardeiul, perpelește-le încă puțin, apoi stinge cu vin, pune roșiile, verdeața tocată mărunt, asezonează cu sare, piper și cimbru și lasă pe foc preț de câteva minute, până scade sosul lăsat de roșii și se îngroașă puțin compoziția.
Apoi, trebuie să presari cu atenție pesmetul în ploaie peste compoziție și să amesteci până când aceasta se omogenizează, după care o iei de pe foc.
Într-un vas termorezistent, tapetat cu ulei și pesmet, pune un rând de cartofi prăjiți, după care acoperă-i cu un strat de vinete cu roșii și ciuperci și așază încă un strat de cartofi, apoi repetă „operațiunea”. Termină apoi cu al treilea rând de cartofi, peste care pune câteva felii de roșii.
Toarnă sucul de roșii amestecat cu apa peste musaca, acoperă vasul cu o folie de staniol și lasă-l la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 minute. Ia apoi folia și mai lasă încă 15 minute să se rumenească frumos. Servește musacaua de post cu vinete și ciuperci caldă, cu puțin pătrunjel verde, proaspăt tocat. Poftă bună!