Mulți români fac o mare greșeală pe 15 august, de Sfânta Maria. Este considerat mare păcat să spui „La mulți ani” persoanelor care poartă numele Maria sau Marian, căci nu este tocmai o zi de petrecere. Această urare se adresează pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Îți explicăm mai jos care este motivul pentru care nu e bine să trimiți mesaje de felicitare pe 15 august.
15 august este data pentru Adormirea Maicii Domnului, dată la care, după îi spune și numele sărbătorii, Fecioara Maria este moartă. Practic, este vorba despre pomenirea Sfintei Maria și nu despre celebrarea nașterii acesteia, motiv pentru care nu se fac urări de „La mulți ani”, căci nu poți ura „La mulți ani” unui mort, chiar dacă vorbim în acest context despre viața veșnică a celor sfinți.
Mărturiile despre Adormirea Maicii Domnului, dată la care Fecioara trece de la cele pământești la cele veșnice, apar încă din secolul al V-lea după Hristos, moment din care a devenit unul din cele mai populare personaje biblice și din care s-a creat un cult pentru Maica lui Dumnezeu în mai multe confesiuni religioase, în special în cea catolică.
La slujbele organizate de preoți de Sfânta Maria se cântă imnuri bisericești dintre care amintim, printre altele, Prohodul. Epitaful Maicii Domnului este purtat împrejurul lăcașului de cult (se înconjoară biserica de trei ori), în timpul vecerniei, în după amiaza zilei de 15 august. Se spune că e bine să ținem post până la acest moment important al zilei, însă majoritatea țin post negru doar până la prima slujbă și cea mai importantă a zilei, cea de dimineață.
Ca o completare, tot în legătură cu urările care se fac de Sfânta Maria, părerile sunt destul de împărțite chiar și în sânul Bisericii Ortodoxe. Biserica nu recomandă să spunem „La mulți ani”, dar nici nu interzice acest lucru. „Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre adormire, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii”, susține părintele Ioan Chirilă de la Cluj.
„Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună La mulți ani!, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune acentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții . Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem La mulți ani”, mai spune preotul.