Casă, apartament sau rămâi în chirie? Iată întrebarea la care specialiștii în imobiliare au dat răspunsul pentru pentru 2019. Dacă nu știi ce să alegi, iată ghidul pratic de la cei care se studiază în detaliu piața imobiliară în fiecare an. Iată, care este cea mai rentabilă soluție în cazul în care stai cu chirie!
Specialiștii nu îți vor spune dacă să cumperi un apartament sau o casă, dar ceea ce cred oamenii care se ocupă de imobiliare este că prețul este încă prea mare pentru locuințe. Așa că o soluție ar fi să mai aștepți, pentru că în 2019, prețurile la locuințe vor scădea. „Preţul la imobiliare va scădea în 2019, maxim 2020, cu cel puţin 25%, în condiţiile în care cererea scade şi oferta creşte. Cred că piaţa este blocată, pentru că taxa pe activele bancare aruncă sectorul bancar în haos şi nimeni cu mintea la cap nu face acum un credit, când încă sunt foarte multe incertitudini. Avem modificări fiscale care riscă să arunce economia în recesiune”, crede Iancu Guda, analist economic.
Dacă ai de ales între a achiziționa o casă, un apartament sau să rămâi în chirie, specialiștii ne sfătuiesc ca pentru 2019 să așteptăm, pentru că prețul trebuie să scadă în acest an la locuințe. Dacă nu, în 2020 sigur se va întâmpla acest lucru. „Pe de o parte să plăteşti 50% supraevaluat cu dobândă pe 30 de ani versus să stai în chirie încă un an, are foarte mult sens să aştepţi, să mai stai puţin în chirie, să aştepţi ca efectele negative din economie să se vadă, să scadă preţurile la imobiliare, pentru că este o certitudine. Sunt absolut convins că dezvoltatorii au spaţiu foarte mare să scadă preţurile”, susține același Iancu Guda, analist economic.
Dacă specialiștii spun că prețurile scad, asta înseamnă că și piața imobiliară va cunoaște un regres în 2019. „Mă aştept la o stangare a pieţei imobiliare. Piaţa imobiliară a fost susţinută şi se află la un nivel nesustenabil, artificial, preţurile sunt artificial de mari, prin politica statului, care a încurajat creditarea, a stimulat oamenii să se îndatoreze, a oferit garanţii oamenilor şi băncilor”, crede Bogdan Glăvan, un reputat profesor de economie.