Starea de urgență va da autorităților puteri sporite prin care vor putea emite dispoziții cu aplicare imediată. O parte dintre acestea pot avea impact direct asupra dreptului la liberă circulație al românilor atât în interiorul țării, cât și dreptul de a călători din și înspre România.
Restricționarea a început deja, dinainte ca starea de urgență să fie oficial decretată de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, pe 9 martie au fost interzise cursele aeriene din România în Italia și înapoi. Restricția a fost impusă de pe 9 martie până pe 23 martie, însă starea de urgență va permite prelungirea ei.
Potrivit articolului 20, litera o) a OUG 1/1999, în timp de stare de urgență, autoritățile pot ”să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute”.
De asemenea, articolul 26, litera c) prevede că autoritățile civile și militare au dreptul să recurgă la ”închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa.”
De remarcat este că adoptarea acestor măsuri este posibilă, nu obligatorie, asta însemnând că introducerea stării de urgență nu va face ca românii care vor să revină în țară se vor trezi blocați în statele în care se află acum. După instaurarea stării de urgență se pot dispune măsuri speciale pentru anumite rute, dar acestea vor fi dispuse de la caz la caz, în funcție de modul în care evoluează epidemia în țările de plecare.
Însă cel mai important pentru românii care vor să revină în țară este să se informeze asupra regulilor din țările de plecare sau cele pe care vor să le tranziteze. Faptul că mulți români din Italia au rămas blocați acolo a fost cauzat nu doar de decizia autorităților de la București de a interzice zborurile pe ruta România-Italia, ci și de restricțiile de circulație impuse de alte state, precum Serbia sau Ungaria.
În plus, autoritățile române au organizat până acum două curse militare până la Roma și înapoi pentru a aduce români blocați acolo care nu putea să-și prelungească șederea. Este necesar de precizat că cei 17 români aduși se aflau în situații excepționale. În plus, rămâne de văzut care este capacitatea logistică a autorităților de a mai organiza asemenea curse în condițiile în care eforturile vor direcționate în special către combaterea epidemiei în interiorul țării.
Este de presupus că impunerea stării de urgență va duce la înăsprirea regulilor de carantină astfel că cetățenii care revin de peste hotare trebuie să precizeze cu onestitate țara din care se întorc în cazul în care nu vor ca după ieșirea din carantină să intre direct în arestul preventiv.