Ce se întâmplă dacă mâncăm carne infestată cu pestă porcină! Specialiștii vin cu explicații!

Ce se întâmplă dacă consumăm carne infestată cu virusul pestei porcine! Pesta porcină africană face ravagii printre porcii din România, dar și prin economia țării. Mulți crescători de porci au fost nevoiți să-și declare falimentul, după ce și-au văzut afacerile puse la pământ de virusul necruțător, care poate ucide un porc în doar 10 zile!

Mulți oameni s-au întrebat ce se întâmplă dacă se consumă carne infestată cu pestă porcină! Despre posibilitatea contaminării cu pestă porcină se vorbește însă de un an și jumătate. Boala deosebit de gravă în rândul porcilor ar putea duce, într-un final, la dispariția acestor animale.

Citește și Pesta porcină a ajuns lângă București! Motivul pentru care Poliția a deschis o anchetă!

Citește și Ferma fiului lui Liviu Dragnea, golită de porci, înainte de venirea pestei africane

Ce se întâmplă dacă consumăm carne de porc infestată cu virusul pestei porcine?

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreti și care produce o boală gravă, letală la aceste animale.

Din fericire însă, ea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană! Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănatate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

Pesta ar putea rade de pe fața pământului toți porcii

Cel mai mare risc în cazul pestei porcine este că pesta s-ar putea răspândi atât de mult încât ar putea distruge practic în final toate efectivele de porci, potrivit agrointel.ro.

Virusul pestei porcine rezistă la temperaturi scăzute, de exemplu în congelator, dar nu și la temperaturi crescute, ceea ce înseamnă că virusul va fi distrus odată ce gătim carnea. Chiar dacă nu ne afectează sănătatea, carnea de la un porc infestat cu pesta porcină este compromisă și specialiștii ne recomandă să nu o mâncăm sub nicio formă!

Până în prezent nu a fost descoperit un vaccin menit să combată acest virus, potrivit sfatulmedicului.ro. În zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor și distrugerea cadavrelor și a gunoiului, curățarea și dezinfectarea zonei contaminate și controlul circulației porcilor, precum și cercetarea epidemiologică (urmărirea surselor și posibilă răspândire a infecției).

Autoritățile din România au descoperit până în prezent aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară!  Peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA. ”Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a subliniat Geronimo Răducu Brănescu, președintele ANSVSA.