Pe data de 10 noiembrie au loc alegeri prezidențiale, pentru care s-au înscris în cursă mai mulți candidați. Aceștia vor prima funcție în stat pentru puterea pe care o aduce această funcție. Odată cu aceasta, vine și un salariu deloc de neglijat!
Președintele României este cel mai bine plătit politician. Și asta datorită faptului că odată cu creşterea salariului minim pe economie, la 1 ianuarie 2019, au crescut salariile demnitarilor cu aproape 10%.
Astfel, de la începutul anului, salariul președintelui Klaus Iohannis a ajuns la 24.960 de lei – echivalentul sumei de aproximativ 5.000 de euro, cu 2.160 de lei mai mult faţă de anul 2018, potrivit Digi 24.
Al doilea salariu ca valoare este cea a prim-ministrului, a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a şefului Senatului, respectiv 23.920 de lei lunar, în timp ce viceprim-miniştrii au o indemnizaţie netă de 22.256 de lei.
Veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, în luna ianuarie, a crescut la 2.080 de lei.
Românii își aleg duminică noul președinte. Alegerile pentru Președintele României au loc în data de 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.
Sunt cele mai scumpe alegeri din istorie! Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că suma totală alocată pentru alegerile prezidenţiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de euro.
„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.