Sâmbătă, pe 4 aprilie, Biserica Ortodoxă Română săvârșește pomenirea Sfântului Iosif, scriitorul de cântări. Născut pe insula Siciliei, din părinți credincioși, acesta a urmat calea credinței încă de la o vârstă fragedă, datorită părinților săi, Plotin și Agati și a rămas în memoria creștinilor drept unul dintre cei mai reprezentativi poeți.
Fiind vorba despre una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, aceasta cuprinde o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie. În ziua de 4 aprilie cinstim memoria rudelor și tuturor persoanelor dragi care au plecat dintre noi, așa că este un bun prilej să gătim preparatele lor preferate, pe care să le oferim apoi sărmanilor.
Se spune că astfel sufletele celor trecuți în neființă se vor hrăni la rândul lor din bucate, astfel încât să le ajungă pentru tot restul anului. În această zi, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană sarmale de post plăcintă cu mere, vin, colivă, colaci sau fructe.
„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Iosif, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Iosif. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cel ce ești ca un izvor nedeșertat al pocăinței, și dătător mângâierii celei fără de sfârșit, și adâncime umilinței Iosife, dă-ne nouă lacrimile pocăinței celei dumnezeiești, prin care plâng aici, să dobândim mângâiere de la Dumnezeu, cerșind ajutorul tău Sfinte. Amin”.