Creștin ortodocșii prăznuiesc pe data de 25 iulie Adormirea Sfintei Ana, care a fost nimeni alta decât bunica lui Isus Hristos. Aceasta era mama Sfintei Fecioare Maria, care l-a născut pe Mesia.
Sfânta Ana se trăgea din neamul lui Levi. Ea era ultima fiică a Măriei şi a preotului Mathan, care a preoţit pe timpul împărăţiei Cleopatrei şi a lui Sapor, împăratul perşilor, mai înainte de împărăţia lui Irod Antipa. Preotul Mathan a avut trei fete: Maria, Sovi şi Ana.
Pe cea dintâi fiică a măritat-o în Betleem şi a născut pe Salomeea, pe cea de-a doua a măritat-o tot în Betleem şi a născut pe Elisabeta, soţia preotului Zaharia şi mama lui Ioan Botezătorul, iar pe cea de a treia, adică pe Sfânta Ana, a măritat-o în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea Salomeea, Elisabeta şi Sfânta Maria, sunt fete din trei surori, iar Mântuitorul nostru era văr de-al doilea după trup cu Sfântul Ioan Botezătorul. Sfânta Ana a născut-o pe Maria la vârsta de 58 de ani, apoi a dat-o la biserică. A murit la vârsta de 69 de ani, pe când Maria avea doar 11 ani.
În multe zone din România, sărbătoarea este ținută cu sfințenie. Se spune că nu ai voie sa lenevești ori să te culci devreme deoarece oamenii puturoși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu, iar dacă ești chematsă depui o muncă grea, nu trebuie să refuzi. Tradiția spune că trebuie să încerci să duci la capăt sarcina care ți se va trasa.
De asemenea, gospodinele nu au voie să spele în această zi, cel puțin până la ora 12, când se termină slujba la biserică. Este bine ca în ziua Adormirii Sfintei Ana să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta plecați dintre noi.
În Ardeal încă se mai păstrează tradiția ca cel mai în vârstă din casă să ungă frunțile copiilor și nepoților cuapă sfințită, în semnul sfintei cruci.