Sistemul RO-Alert este format pentru a face apel populației în cazuri extreme precum: inundații, cutremure cu agnitudine mare, fenomene meteo extreme sau atacuri teroriste. La primele oflosirea ale aplcației, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au fost chemați din turele de seară din cauza a nu mai puțin de 450 de solicitări din partea oamenilor.
„Pentru scurtarea timpului de răspuns, dar și din cauza numărului mare de intervenții, a fost luată hotărârea suplimentării echipajelor de intervenție, cu pompieri din turele libere, dar și cu dispeceri, dat fiind și numărul mare de apeluri primite din partea cetățenilor”, conform ISU București-Ilfov.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a început testarea RO-Alert încă din 20 septembrie în județul Ilfov și București. Primul mesaj al aplicației de urgențe a fost: ”Acesta este un mesaj pentru tstarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. DSU-IGSU. Asigurăm cetățenii că aceste testări sunt absolui necesare și apelăm la înțelegerea acestora pentru aventualul disconfort creat.” Notificările în caz de primejrii se vor face indiferent de locul în care te afli, din orice zonă a României. De asemenea, încă de la început, s-a anunțat că RO-Alert funcționează fără să fie nevoie să îți instalezi aplicație aferentă pe telefonul tăru. În acest context, nu are importanță dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, astfel că nu se percep costuri sau taxe pentur recepționarea mesajului sistemului.
“Pentru recepţionarea mesajelor de avertizare, utilizatorii trebuie să configureze telefoanele. Trebuie să intre pe site-ul ro-alert.ro şi acolo găsesc toate informaţiile”, a spus sublocotenentul Bogdan Toma, ofițer de presă ISU-BIF. “Intrăm în meniul principal al telefonului, se caută “transmisii celulare”. Trebuie bifate opţiuni precum vibraţii, mesaje alertă vocală, dezactivarea opţiunii de primire mesaje în caz de cutremur sau tsunami, bifam alerte extreme, alerte grave, alerte AMBER, bifaţi “afişaţi un dialog de renunţare”. Apoi trebuie bifate toate canalele”, a spus specialistul în securitate cinernetică, Liviu Arsene.