Embolia cu lichid amniotic, diagnosticul cu care s-a confruntat Andreea Bălan, este extrem de periculos și duce, în cele mai multe cazuri, la deces. După ce cântăreața a suferit un stop cardio-respirator, toată țara s-a întrebat ce este de fapt afecțiunea care i-a făcut inima artistei să se oprească preț de un minut. Iată ce este embolia cu lichid amniotic și cum se manifestă!
Andreea Bălan a suferit embolia cu lichid amniotic. Aceasta se manifestă prin: dificultăți de respirație, scăderea bruscă a tensiunii, probleme de coagulare, sângerări, senzație de frig, tulburări de ritm cardiac, pierderea cunoștinței, convulsii și stress fetal. Din fericire pentru fetița Andreei, aceasta se născuse deja când mama intrase în stop cardiac. Factorii de risc ale unui asemenea eveniment, destul de rar, sunt și ei puțin cunoscuți. Medicii specialiștii specifică faptul că ar fi vorba de:
– Vârsta mamei, peste 35 de ani.
– Probleme ale placentei.
– Preeclampsia.
– Travaliul indus medical.
– Cezariana.
– Excesul de lichid amniotic.
„Prima se referă la embolia cu lichid amniotic, care poate apărea în timpul întreruperii de sarcină, a travaliului, a operaţiei de cezariană sau se mai poate declanşa în prima jumătate de oră de după naştere. Embolia cu lichid amniotic apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator. De ce s-ar fi putut confrunta Andreea cu această afecţiune?
În general, factorii favorizanţi sunt naşterea mai multor copii, vârsta înaintată a gravidei, ruperea membranelor, hipercontractilitate uterină, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine, traumatisme abdominale, amniocenteză, operaţia de cezariană, placenta accreta – când placenta rămâne înţepenită în peretele uterin, ruptură uterină, retenţia placentară. În al doilea caz ipotetic poate fi vorba despre o microembolie, mai precis despre un cheag de sânge care s-a deplasat, spre exemplu, spre plămâni şi a pus viaţa artistei în pericol. Statisticile arată că apariţia acestor cheaguri este de trei până la de cinci ori mai ridicată în cazul operaţiei de cezariană comparativ cu cea naturală”, a explicat medicul Livia Manta.