Legea pensiilor de stat a suferit o modificare foarte importantă, care ajută femeile cu handicap să iasă la pensie chiar și cu 15 ani înainte de termen! Dacă până acum, beneficiau de reducerea vârstei de pensionare doar persoanele care dobândeau handicapul înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat, acum lucrurile s-au schimbat.
De azi, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare și cei care dobândesc handicapul în timpul asigurării în sistemul pensiilor de stat.
Practic, decizia CCR elimină o discriminare. „Astfel, în concret, (…) dispozițiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat”, este explicat în decizia CCR.
– cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare;
– cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
– cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.
În prezent, vârsta legală de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Potrivit noii Legi a Pensiilor, femeile care au născut 3 sau mai mulți copii și pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru fiecare copi născut.
„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede noua lege. Așadar, o femeie cu handicap, care a născut 3 copii, se poate pensiona mult mai devreme. Aceasta ar putea ieși la pensie la vârsta de 42 de ani.