Curtea Consituțională a României (CCR) desființează modificările privind pedepsirea abuzului în serviciu! Judecătorii de la CCR au publicat motivarea deciziei prin care au admis parţial sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Curtea Supremă, PNL, PMP şi USR cu privire la modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
„Legiuitorul a eliminat infracţiunea de abuz în serviciu din cuprinsul art. 309 din Codul penal şi, în consecinţă, din sfera faptelor sancţionate mai sever în ipoteza în care au produs consecinţe deosebit de grave. Este de observat că legiuitorul nu numai că a redus limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea aplicabilă infracţiunii de abuz în serviciu şi a reglementat pedeapsa alternativă a amenzii, dar a eliminat şi forma agravată a acesteia. (…) Practic, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracţiuni de serviciu, aspect care se repercutează asupra standardului de protecţie a drepturilor şi libertăţilor celorlalte persoane”, se arată în motivarea CCR.
Prin această decizie, CCR desființează modificările privind pedepsirea abuzului în serviciu. „Mai mult, din moment ce se elimină agravanta analizată, termenul de prescripţie al răspunderii penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu se egalizează la nivelul termenului de prescripţie pentru forma de bază (de altfel, singura existentă în noua formă preconizată a Codului penal), aspect care, corelat cu scăderea maximului special al infracţiunii, duce la un termen de prescripţie unic de 5 ani pentru aceste infracţiuni”, mai scrie în motivare.
CCR a admis parțial pe 25 octombrie 2018 sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Curtea Supremă, PNL, PMP şi USR cu privire la modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.