Pentru cei care au visat încă de mici să ajungă pompieri, există mai mult ca sigur și o întrebare ce ține de partea financiară. Astfel, daca vreodată v-ați întrebat câți bani încasează un pompier de la brigada ISU București cu 10 ani vechime, vă spunem noi în materialul următor. Din păcate, în ciuda faptului că se expun zilnic la pericole uriașe, pompierii nu sunt plătiți deloc pe măsura muncii lor, una, trebuie să recunoaștem cu toții, dificilă.
Astfel, deși are o meserie atât de riscantă și de solicitantă, un pompier este foarte prost plătit de către statul român. De exemplu, oamenii care luptă cu focul sunt plătiți lunar cu doar 1.658 de lei sau 1.717 lei, fără sporuri. În urmă cu câțiva ani, pompierii aveau cele mai mici salarii de bază, doar 1.340 de lei (în 2016), dar, în 2018, au fost mărite la 1.717 lei. Salariul unui ofițer, însă, poate porni de la 2.379 de lei. Vorbim de câștigul net.
La 1 ianuarie 2018 salariile pompierilor, polițiștilor și ale celorlalți angajați din Ministerul de Interne sau din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au crescut. Din această categorie, majorările la salariile de bază ale pompierilor, care își riscă viața în fiecare intervenție, nu au fost foarte mari, însă sporurile completează sumele. Un tânăr subofițer care pleacă în lupta cu focul pornește la încadrare cu o soldă de 1.658 de lei.
Salariile de bază pot atinge maximum 1.717 (fără sporuri). Se poate ajunge până la 8000 de lei în funcție de vechime sau grad. De exemplu, un pompier de la brigada ISU București cu 10 ani vechime are un salariu lunar de peste 3000 de lei. Indiferent unde operează pompierii, că sunt ofițeri, subofițeri, la început de drum sau cu ceva ani de muncă în spate vor primi sporuri de periculozitate, iar cei detașați pe parcursul nopții, sporuri de noapte.
Sporurile pentru condiții grele (10% din salariu) și noapte (25%) însumează 35% în plus la salariu. Sporurile au caracter permanent și nu pot fi înlăturate dată fiind dificultatea acestei meserii prin expunerea la riscuri uriașe, inclusiv pierderea propriei vieți. “Este o meserie care ţine de voinţă. Mereu trebuie să fie mai bine, să creşti de la o intervenţie la alta.