Cât a costat, de fapt, nunta Regelui Mihai cu Ana, principesa de Burbon este întrebarea la care mulți s-au gândit, de-alungul timpului. Se știe că nu a fost nunta de care ar fi trebuit să aibă parte Regele Mihai I al României. Deși era foarte iubit de poporul său, Regele Mihai I a fost nevoit să se căsătorească în Grecia.
Regele Mihai I și regina Ana s-au cunoscut la nunta verișoarei Regelui Mihai, Elizabeth a II-a a Marii Britanii. Regele Mihai I i-a cerut mâna principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire, iar aceasta a refuzat oferta, deoarece îl credea prea blajin și cam nehotărât pe Regele Mihai I! După câteva zile, Regele Mihai I a invitat-o la o plimbare cu mașina pe Ana de Burbon, iar aceasta a fost fascinată de siguranța de care a dat dovadă Regele Mihai I la volan. Ambii aveau o pasiune pentru șofat, chiar și viitoarea regină Ana fiind șofer pe timp de război. Aceasta a aceptat să-i fie soție Regelui Mihai I, deși știa că o va aștepta o viață destul de grea.
Regele Mihai I a revenit în țară și a cerut Guvernului aprobarea să se căsătorească în România, însă i s-a spus că țara nu are bani pentru organizarea unui astfel de eveniment. Mai mult, Guvernul Groza l-a șantajat și l-a obligat să abdice. Așa a început exilul Regelui Mihai, care avea să țină nu mai puțin de 44 de ani.
„Nu l-am revăzut pe Rege până în luna mai a anului 1948. Atunci m-a întrebat dacă sunt pregătită să împart viaţa cu el, în exil… şi am răspuns: da”, a povestit, peste ani, Regina Ana.
Nici Papa Pius al XII-lea nu a fost de acord cu nunta Regelui Mihai cu Ana de Bourbon-Parma, deoarece el era ortodox, iar ea catolică.
„Pe vremea aceea, lucrurile erau cam complicate pentru că dânsa este catolică, noi suntem ortodocşi şi căsătoriile acestea mixte pe vremea aceea… eu trebuia să-mi iau un angajament cum că copiii trebuie să fie neapărat catolici. Or, eu nu am putut să accept acest lucru, din cauza Constituţiei noastre din 1923.
Mama mea, împreună cu viitoarea soacră, s-au dus chiar la Roma, să-l vadă pe Papă, să încerce să-i explice cum vin lucrurile, dar el a spus că nu se poate. Cu toate acestea, logodnica mea a acceptat, în aceste condiţii, să se căsătorească cu mine. Atunci a intervenit fratele mamei, Regele Paul al Greciei, care ne-a spus: dacă lucrurile stau aşa, veniţi la noi şi vă facem noi asta. Ceea ce s-a întâmplat”, rememora peste ani și ani, într-un interviu, Regele Mihai.
Alungat din propia sa țară și refuzat de toate rudele sale din Europa, Regele Mihai a apelat la unchiul său, Regele Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. Aceștia au fost de acord să organizeze nunta Regelui Mihai I cu Ana de Bourbon-Parma. Nunta a fost una restrânsă și a fost departe de strălucirea de care ar fi avut parte în România, țara natală a Regelui Mihai. Costul nunții Regelui Mihai I a fost suportat de Casa Regală a Greciei, însă acesta nu s-a ridicat la nivelul unui astfel de eveniment, mai ales că Europa fusese grav afectată de al doilea război mondial.
„Ne-am căsătorit pe 10 iunie, la Atena. Întrucât eram catolică, familia mea, de Bourbon, a hotărât că părinţii şi fraţii mei nu pot participa la nuntă. Dar unchii mei din Danemarca erau protestanţi şi unul dintre ei, Prinţul Eric al Danemarcei, m-a însoţit la Atena”, a povestit Regina Ana.
La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi regele Constantin al elenilor, prezenţi și la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui şi reginei, la Atena.
Regele Mihai şi Regina Ana au petrecut cea mai mare parte a vieţii în exil, în Italia, Elveţia şi Anglia, unde au avut cinci copii. După 44 de ani de exil, Regelui Mihai I i s-a permis să revină în România. Și a revenit de foarte multe ori. Și-a recăpătat o mare parte din avere și revenea cu familia de sărbători şi când aveau angajamente în ţară.
„Am trăit în exil o viaţă plăcută, alături de acest om pe care îl iubesc, înconjuraţi de copii şi l-am susţinut în tot ceea ce a făcut”, povestea Regina Ana, la nunta de safir a cuplului regal.
Majestatea Sa Regina Ana a murit la vârsta de 92 de ani. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeş, după ce trupul neînsufleţit al Reginei a fost depus o zi la Castelul Peleş, apoi la Palatul Regal din Bucureşti. Regele Mihai a urmat-o un an mai târziu. A murit la reședința sa privată din Elveția, după ce a fost internat mult timp în spital. La căpătâiul său a stat în ultimele clipe Principesa Maria.