Depistarea din timp a cancerului mamar crește șansa de reușită a tratamentului. Cu toate acestea, nu este suficient să cunoști simptomele acestei boli, ci să faci testele regulate, cum ar fi radiografiile și mamografiile. Cancerul de sân poate fi depistat încă din fazele incipiente, chiar înainte de aparițiile primelor simptome.
Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele canceroase se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului. Poate fi de mai multe feluri: – cancerul mamar neevaziv (cancerul de carcinom), situat în ductele sânului, care nu se poate depista prin palpare, ci doar la mamografie; – cancerul mamar invaziv, care se extinde și în afara sânului; – cancerul mamar lobular invaziv; – cancerul mamar inflamator; – Boala Paget a sânului.
Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției cancerului mamar, însă studiile arată că vârsta înaintată și hormonii feminini au un rol important în apariția acestui tip de cancer. Factorii de risc sunt:
Cel mai frecvent simptom al cancerului mamar este apariția unui nodul sau a unei forme de țesut neregulat la nivelul sânului, care nu este dureros. Este important ca de fiecare dată când observați o modificare a sânilor, să mergeți urgent la medic pentru consultație. Simptomele cancerului mamar sunt:
Dacă este depistat în stadii incipiente, cancerul la sân poate fi vindecat în procent foarte mare. Este indicat să nu luați în greutate pentru a nu crește riscul de cancer mamar, mai ales după instalarea menopauzei.