Când trecem la ora de iarnă? Ei bine, mai avem o săptămână și dăm ceasurile înapoi cu o oră, deoarece România trece la ora de iarnă! Așadar, vom dormi mai mult cu o oră, însă această regulă ar putea fi eliminată, deoarece Uniunea Europeană dorește să renunțe la aceste procedee.
Existența orei de vară şi de iarnă aduce, anual, o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau cu o oră înapoi, astfel că ora 4:00 devine ora 3:00. Practic, dormim mai mult.
Trecerea la ora de iarnă 2019 se va face peste o săptămână, în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00. Va fi, practic, cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore când e ora de vară.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, se menţionează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.
Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă’”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.