Rezultatele la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, sunt așteptate cu sufletul la gură de peste 45.000 de absolvenți de liceu care, din diferite motive, nu au dat acest adevărat examen de maturitate în sesiunile anterioare. Probele începute pe 20 august, și care se vor încheia în ultima zi a lunii, 31 de august, i-au solicitat din plin pe candidați, mai puțin pe cei veniți direct de pe… plajă! Și pentru care a fost o loterie gen „alba-neagra”. Pentru cei care au învățat cu adevărat pentru Bac, este foarte importantă, însă, ziua afișării rezultatelor.
Vă reamintim structura sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2018. S-a dat până acum „scris” la limba și literatura română (20 august), limba și literatura maternă (21 august), proba obligatorie de profil (22 august, Matematică pentru absolvenții secțiilor de Real și Istorie pentru cei de la Uman), proba la alegere a profilului și specializării (23 august, „realiștii” au ales între Biologie, Chimie, Fizică sau Informatică, în timp ce „umaniștii” au optat între Geografie și Ştiinţe Socio-Umane).
Urmează de acum încolo probele orale: pe 24 și 27 august evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 28 august evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 29–30 august evaluarea competențelor digitale, iar pe 30–31 august evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Ziua de foc, și nu din cauza/datorită (depinde de fiecare) temperaturilor caniculare, va fi 1 septembrie. Adică ziua când se vor afișa rezultatele. Ministerul Educație, Cercetării, Tineretului și Sportului a anuțat că până la ora 16 a respectivei zile va face publice rezultatele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul „bacalaureat.edu.ro”. Până la ora 20:00 vor putea fi depuse contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 6 septembrie.
Pentru a se bucura la afișarea acestora, candidații vor trebui să obțină cel puțin nota 5 la toate probele de evaluare orală a competențelor lingvistice și media 6 cel puțin la probele scrise, condiții care vor aduce mult dorita promovare a examenului de Bacalaureat, „pragul” care trebuie trecut de orice tânăr care dorește să-și continue „cariera” cu studii superioare.
Trebuie să știți că toate subiectele cu care s-au „ciocnit” tinerii, ca și baremurile de corectare, le găsiți pe site-ul oficial al Ministerului Educație, Cercetării, Tineretului și Sportului: subiecte.edu.ro. Până la data afișării rezultatelor finale oficiale, dată amintită mai sus, candidații își pot face o analiză despre ce au făcut bine, ce au greșit și la ce note se pot aștepta.