Creștin ortodocșii trebuie să știe când începe postul Sfintei Marii 2019! Acesta este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii ortodocși trebuie să le respecte de-a lungul întregului an. Este un post cu o durată destul de lungă.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă la data de 1 august și ține două săptămâni, între 1 și 15 august. Trebuie menționat și că lăsata secului are loc pe 31 iulie. Totuși, dacă această zi pică miercurea sau vinerea, atunci se lasă secul în seara zilei de 30 iulie. În astfel de situații, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie.
În ceea ce privește tradiția populară, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post important în calendarul ortodox, fiindcă are rolul de a pregăti creștinii ortodocși pentru cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august:
– Schimbarea la Față – 6 august
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august.
Postul Sfintei Marii și ”săvârșirea de păcate”
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente. Este vorba, suplimentar, și de a renunța la lucrurile care duc la o ”despărțire” de Dumnezeu, transmit teologii. Reținerea de a consuma anumite alimente trebuie completată, firește, cu renunțarea la păcat. Iar Postul Sfintei Marii nu trebuie să îi transforme pe credincioși în oameni frustrați fiindcă nu pot mânca ”de dulce”, un astfel de demers însemnând că vor putea fi primite, cu bucurie, alte daruri oferite de divinitate.
Se recomandă:
– ajunare în fiecare luni, miercuri și vineri – până la orele 15.00
– după 0ra 15.00 se poate consuma doar mâncare uscată.
– în zilele de marți și joi – mâncare fără ulei.
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) are ca scop crearea unei armonii între trup și suflet, spun reprezentanții Bisericii.
”Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu…».
Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Dar este în același timp, și un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnzeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă de iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu.
Postul este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, care n-au nevoie de hrană. «Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – scrie Sf. Simeon al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului”, potrivit doxologia.ro.
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, iar cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă, mâncatul de carne și lactate. Nu e bine să te cerți cu nimeni și este bine să îți ceri iertare celor față de care ai greșit.