Calendar ortodox sâmbătă, 2 noiembrie 2019. Sunt pomeniți Moșii de toamnă

În calendarul ortodox de sâmbătă, 2 noiembrie 2019, sunt pomeniți Moșii de toamnă, iar în termeni populari ziua se mai numește și Ziua Morților. În mai toate locurile din România, în special în zonele rurale, oamenii merg cu bucate tradiționale la cimitire, unde aprind lumânări în memoria celor trecuți la cele veșnice și dau de pomană colivă, covrigei sau fructe de sezon celor amărăți.

Calendar ortodox 2 noiembrie: Sâmbăta morților

Tot pe 2 noiembrie mai sunt amintiți de către Biserică o serie de sfinți importanți. Este vorba despre Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos, Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie. Graviil (Goderdzi Urghebadze) a fost canonizat pe 21 decembrie 2012 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei. Acesta s-a născut pe 26 august 1929 în capitala Georgiei, Tbilisi și a murit pe 2 noiembrie 1995. Este unul dintre cei mai importanți sfinți georgieni pe care îl pomenește și Biserica Ortodoxă din România.

În această zi de 2 noiembrie, Sâmbăta Morților, creștinii îi pomenesc pe cei trecuți la cele veșnice sau îi trec într-un pomelnic pentru preoții sau călugării de la mănăstiri. De moșii de toamnă se spune o rugăciune extrem de puternică pentru iertarea păcatelor celor trecuți de-a dreapta Domnului, ori a celor care au îndurat chinuri groaznice și au murit pentru dreptatea lor.

Rugăciunea pentru mântuirea celor adormiți

„O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine Preacurată năzuim. Tu ești cetate tare și mijlocitoarea și acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credință și nădejde. Ceea ce ești binecuvântată, te rugăm, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi și solește întotdeauna pentru adormiții robii tăi. Tu pururea mijlocești pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreapta credință și care aleargă sub acoperământul tău și se roagă cu credință pentru cei bolnavi, năpăstuiți și întristați, însă mijlocirea ta și rugăciunea, ne este și mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă ție, nu iese fără ajutor, ci numai cu bucurie, mângâiere și îndulcire. Preasfânta Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău și Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiți iertarea păcatelor”, este rugăciunea pentru iertarea păcatelor pe care creștinii o adresează Maicii Domnului, Cea pururea mijlocitoare. (sursa rugăciunii: dindragoste.unica.ro).