În calendarul ortodox de miercuri, 8 ianuarie 2020, Biserica îi pomenește pe Sfinții Gheorghe Hozevitul și pe Sfânta Cuvioasă Domnica.
Pe lângă aceștia, mâine mai sunt amintiți și Sfântul Cuvios Emilian Mărturisitorul, Sfântul Sfințit Mucenic Carterie, Sfântul Chir, arhiepiscopul Consantinopolului și Sfântul Agaton, printre alții.
Sfântul Cuvios Hozevitul a trăit în secolul al VII-lea. S-a născut în Cipru într-o familie de creștini și toată viața și-a dedicat-o credinței în Dumnezeu.
După ce părinții săi au încetat din viață, Gheorghe Hozevitul a urmat o viață monahală. S-a călugărit pentru totdeauna, iar scopul său principal a fost să îi ajute pe cei sărmani și bolnavi.
Și-a împărțit o mare parte din avere ajutând oamenii în nevoie și a reușit să fugă pe ascuns în Țara Sfântă, acolo unde era un frate mai mare de-ai săi.
Fratele său era și el călugăr, pustnicul Heraclid. Acesta trăia de ceva vreme în Lavra lui Calamon, undeva pe malurile râului Iordan.
Sfântul Gheorghe se retrăsese apoi, după întâlnirea cu fratele său, în pustia Hozeva, de aici primind și numele Hozevitul.
Călugării au zidit o mică bisericuță în anul 480, chiar de Sfântul Ioan, episcopul Cezareei, închinată inițial Fecioarei Maria și ocrotită apoi de Sfinții Gheorghe Hozevitul și Ioan Iacob de la Neamț.
Iată și o rugăciune pe care e bine să o spui către Sfântul Gheorghe Hozevitul: „Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gheorghe, părintele nostru.
Roagă-te lui Iisus, Începătorului înţelepciunii, ca la deschiderea gurii mele să-mi dea har, Sfinte Părinte Gheorghe, ca să cânt, eu necântăreţul, pomenirea ta, după vrednicie, cu cântări Dumnezeieşti, bucurându-mă.
Vieţuit-ai pe pământ ca fără de trup, Mare Cuvioase Gheorghe; şi după aceea te-ai adăugat Cetelor celor fără de trup, alcătuind Ziditorului cântări întreit sfinte şi primind luminarea de la Dânsul”.