22 iulie este o zi importantă pentru toți credincioșii , întrucât astăzi o prăznuim pe sfânta mironosiță Maria Magdalena. Tot în această zi, creștin ortodocșii săvârșesc pomenirea sfintei mucenițe Marcelia din Chios.
„Magdala, mic sat de pescari aflat pe țărmul occidental al lacului Ghenizaret, la 5 km de orașul Tiberiada, era patria Sfintei Maria Magdalena. Fecioară cu avere, a trăit cu frică de Dumnezeu și cu ascultarea poruncilor Lui, până în ziua în care a fost posedată de șapte diavoli (cf. Marcu 16, 9 ; Luca 8, 2).
Cuprinsă de această boală și negăsindu-și nicicum odihna, ea află că Iisus Hristos ajunsese până în ținutul ei, după ce traversase Samaria și că atrăgea mulțimi multe după El, prin minunile pe care Le săvârșea și prin învățătura Sa cea cerească. Plină de speranță, ea alergă spre El și, asistând la minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, în număr suficient de mare pentru a hrăni peste 4 000 de oameni (Matei 15, 30-39), se aruncă la picioarele Mântuitorului și îi ceru să o conducă pe calea vieții veșnice” , se arată în calendarul creștin ortodox, referitor la sfânta mironosiță Maria Magdalena.
Totodată, calendarul ne dezvăluie că Maria, mare iubitoare de Iisus, a deprins tainele acestei credințe chiar de la Apostolii Mântuitorului, dedicându-și viața propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supusă.
„Revenită la Ierusalim, Maria Magdalena urmă învățătura Sfântului Petru. Patru ani trecuseră de la Înviere, Apostolii se împrăștiaseră în diverse regiuni ale lumii, Maria Magdalena împreună cu Sfântul Maxim, unul din cei 70 de discipoli, se duse să predice Vestea cea Bună. Fură arestați la scurt timp de către iudei și părăsiți, cu alți Creștini, în mijlocul mării, fără hrană, pe o corabie fără pânze și fără vâsle. Ambarcațiunea fu însă condusă de Hristos, Pilotul Mântuirii noastre, până la Marsilia, în Galia (Franța).
Debarcând vii și nevătămați, Sfinții Apostoli suferiră foamete, sete și dispreț din partea locuitorilor locului, păgâni care nu îi ajutau în nici un fel. Într-o zi în care aceștia erau adunați pentru unul din sacrificiile lor idolicești, Sfânta Maria Magdalena se amestecă plină de curaj în adunare și îi încuraja să recunoască pe singur Dumnezeu, Făcătorul ceurului și al pământului. Minunați de forța ei și de iluminarea feței sale, păgânii o ascultară” .