Calendar ortodox 18 februarie: Părintele Leon cel Mare

Astăzi, luni, 18 februarie, se face pomenirea sfântelui părinte Leon cel Mare, papă al Romei, sfinții mucenici Leon și Parigoriu, care s-a nevoit în Patarele Liciei, pomenirea preacuviosul părinte al nostru Agapit, episcopul cetății Sinau, care este mărturisitorul și făcătorul de minuni și pomenirea sfântului Piuliu, care s-a săvârșit prin sabie. Bârfitorii de Dumnezeu l-au încercat în nenumărate feluri și i-au testat credința ortodoxă, dar Părintele Leon cel Mare a biruit.

„A luat chipul robului, fără murdăria păcatului, a slăvit firea Sa umană fără a aduce atingere firii Sale divine, căci această voinţă pe care a avut-o, de a se face vizibil, El care era de nevăzut, şi de a se face muritor, El care era Creatorul şi Stăpânul Atotputernic al tuturor, a fost lucrarea milei Sale şi nu o scădere a atotputerniciei Lui, asfel încât, El, Care în calitatea Sa de Dumnezeu l-a creat pe om, S-a făcut om El-Însuşi, luând chipul robului”

Calendar ortodox 18 februarie: Sfântul Părinte Leon cel Mare

Părintele Leon, a fost hirotonit prin Duhul Sfânt episcop al Romei celei vechi pentru curățenia gândului său și pentru înțelepciunea și bunătatea de care dădea dovadă. Acesta a dus o viață curată și plăcută întru Dumnezeu și i-a dus cuvântul mai departe. Din păcate, a fost nimicit de eretici când s-a întrunit la sfântul Sinod Ecumenic al patrulea. Părintele Leon cel Mare a scris multe lucruri despre credință și a înfruntat orice pentru a face să dăinuiască vorba Domnului.

Părintele Leon cel Mare, pomenit în calendarul ortodox pe 18 februarie

„Dumnezeu insuflat fiind de Duhul cel de viaţă făcător, a alcătuit o lucrare cu privire la cele ce erau discutate atunci, susţinând cu putere, îndoita lucrare şi cele două voinţe în Hristos Dumnezeul nostru, şi a trimis-o Sinodului cu o epistolă a sa. Preacuvioşii părinţi primind-o au fost mulţumiţi şi o socoteau ca pe un stâlp al Ortodoxiei. Sfântul Sinod, sprijinindu-se pe ea, s-a ridicat şi a stat împotriva ereticilor cu mai multã îndrăzneală, şi a biruit meşteşugirile de multe feluri ale lor. Iar minunatul Leon trăind încă multă vreme şi strălucind ca un luminător cu faptele sale cele bune, la adânci bătrâneţi s-a mutat către Domnul.”