Conform calendarului ortodox, pe data de 18 decembrie, milioane de români poartă numele Sfântului prăznuit astăzi. Așadar, în ziua a opsprezecea a lunii decembrie, îl pomenim pe Sfântul Mucenic Sebastian și Zoe, soția lui, dar și a celor împreună cu el: Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin și Marcu.
Dintre acești sfinți mucenici, Sebastian a făcut parte din senatul român de pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian. De loc era din orașul Milan și a adus pe mulți la dreapta credință.
Marcelin și Marcu erau frați buni și oameni cu minte, iar din cauza neamului și a bogăției, au stat destul de mult timp închiși în temniță. De asemenea, aceștia au fost supuși la multe feluri de chinuri, ba chiar erau aproape de momentul în care puteau rămâne fără cap.
Tranchilin, tatăl lor, elin, și mama lor Maria, erau mereu aproape de ei pentru a-i împiedica prin plânsetele lor să sufere pentru Hristos. Poate că s-ar fi întâmplat așa, dacă fericitul Sebastian n-ar fi pășit atunci cu îndrăzneală, el, cel dintâi, și n-ar fi crezut cu tărie.
Mai mult, acesta a tras în credință nu numai pe Marcelin și Marcu, ci și pe tatăl lui, pe care l-a învățat credința creștină adevărată. De altfel, îndată prefectul, tatăl lui Sebastian, a chemat la dânsul pe acesta și pe preotul Policarp și le-a cerut să-i facă parte de mântuire și să-l vindece de boala de care suferea. Ulterior, Tranchilin a scăpat de boală, a crezut în Hristos din tot sufletul și a zdrobit idolii din casa lui, apoi s-a botezat.
Mai târziu, Galu, episcop, a hirotonit pe cei doi frați, Marcelin și Marcu, diaconi, iar pe tatăl lor preot. Pe Sebastian l-a făcut apărător al Bisericii. Mai mult, pornindu-se prigoana împotriva creștinilor împreună cu aceștia au fost prinși și Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul și Zoe. În cele din urmă, aceștia au fost chinuiți în multe feluri și și-au sfârșit viața.