Calendar ortodox 16 martie: Sfântul mucenic Sabin

Astăzi, 16 martie, se prăznuiește sfântul mucenic Sabin egipteanul, potrivit calendarului ortodox. Tot în sâmbăta asta, se mai pomenesc și: sfântul mucenic Papa, sfântul mucenic Iulian cel din Cilicia, sfântul Ioan cel din Mănăstirea Rufianelor care s-a săvârșit în pace, mucenicul sfânt Roman, din Patrion, care s-a sfrâșit din sabie, zei zece sfinți mucenici din Fenicia și sfântul Alexandru, papă a Romei. De asemenea, tot peb 16 martie se prăznuiește și părintele nostru Aimas, făcător de minuni și pomenirea preacuviosul părinte Hristodul, întemeietorul Mănăstirii Sfântului Ioan Teologul din Patmos.

Calendar ortodox 16 martie: Pomenirea sfântului mucenic Sabin egipteanul

Potrivit calendarului ortodox, azi, 16 martie, se prăznuiește sfântul Sabin din localitatea Ermuopolee, din Egipt. Acesta a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și a pornit o prigoană împotriva creștinilor. Sabin a ieșit cu creștinii din cetate și s-a ascuns într-o căsuță.

În tot timpul acesta, era căutat de cei care se închinau la idoli. Din păcate, după ce a fost găsit, a fost adus înaintea lui Arian. Sabin a avut soarta cruntă de a fi spânzurat, apoi a fost ars și a fost legat de o piatră și aruncat în râul Scamandru.

Caendar ortodox 16 martie

Canon al sfântului mucenic Sabin

„Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm! Cu ostenelile înfrânării curăţindu-ne ochii sufletului şi cu vărsare de lacrimi, să vedem Înviat, cu cugetul nostru, pe Soarele Slavei.Suindu-te, purtătorule de chi­nuri, la înălţimea cunoştinţei lui Hristos, cu cuget înţelept, ai părăsit înşelăciunea minciunii şi ai dobândit Mărirea Cerească.”