Calendarul creștin ortodox arată că azi, 15 ianuarie, se prăznuiește precuviosul părinte al nostru Pavel Tebeul. De asemenea, azi se amintește de preacuviosul părinte Ioan cel sărac pentru Hristos, care era cunoscut după denumirea de Colibașul, pomenirea sfântului mucenic Pansofie, dar și amintirea celor șase sfinți părinți din pustiu, care s-au săvârșit în pace. „Săvârșind trecerea cea secetoasă a vieții, purtătorule de Dumnezeu, ai cufundat pe vrăjmașii cei netrupești în căința lacrimilor tale, cuvioase Pavel, părintele nostru; și primind har de minuni, roagă-te neîncetat pentru noi.”
(Condacul preacuviosului Pavel, glasul al 2-lea) Cu razele faptelor bune ai alungat în chip arătat negura patimilor, Părinte, primind în inima ta luminarea Duhului. (stihira a doua, cântarea a 3-a, canonul cuviosului Pavel, alcătuit de Ioan Damaschinul; în: Mineiul pe ianuarie, ed. 1954).Cu focul dragostei lui Hristos ai ars spinii patimilor și pe tine te-ai arătat, Părinte, lăcaș Duhului.” (stihira a doua, cântarea a 4-a, canonul cuviosului Pavel Tebeul)
Azi, conform calendarului creștin ortodox, se pomenește preacuviosul părinte Pavel Tebeul. Acesta a trăit pe timpul prigonitorilor creștini pe nume Deciu și Valerian. Pavel Tebeul era din neam care se trăgea din Egipt, din Teba de jos. Cumnatul său dorea să aibă parte de toată averea părinților, astfel că-i oprească și partea cuvenită lui, așa că a fugit în munți. Aici s-a călugărit și a ales cuvântul Domnului.
Odată intrat într-o peșteră din pustiu, și-a petrecut viața în pace, departe de toate dorințele sale. Părintele Pavel Tebeul a trecut către Domnul, până la adânci bătrâneți. Marele Antonie l-a căutat pentru îmnțelepciune. Părintele se afla la depărtare mare de orice așezare omenească, el a fost primul care a mers atât de mult în adâncul pustiului, unde a trăit 113 ani. Pavel Tebeul este cunoscut ca fiind locuitorul pustiului, înger și trup și de minuni făcător, purtător de Dumnezeu. Părintele priveghea cu rugăciune, astfel avea darul de a vindeca pe cei bolnavi.