Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim

Conform calendarului ortodox, în data de 15 februarie, îl pomenim pe Sfântul Apostol Onisim, care era ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Unul dintre cei 70 de apostoli, a fost în tinerețea sa sluga lui Filimon, un creștin de neam bun, din Colose, în Frigia.

Acesta a greșit față de stăpânul său și, temându-se de pedeaspă, Sfântul Onisim a fugit la Roma, însă a fost prins și întemnițat. Acolo l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel, de la care a avut ce învăța. În temniță, Sfântul Onisim i-a slujit Apostolului Pavel ca un fiu.

Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim, ucenicul Sfântului Apostol Pavel

El îl cunoștea personal pe Filimon și i-a trimis o carte plină de dragoste în care îi cerea să îl ierte pe robul său și să-l primească ca pe un frate. Apoi l-a trimis pe Onisim cu scrisoarea la stăpânul lui. „După ce a primit scrisoarea, Sf. Filimon nu numai că l-a iertat pe Onisim dar l-a şi trimis înapoi la Roma, la Apostolul Pavel. Mai târziu, el a fost uns episcop în Gaza (prăznuit în 4 ianuarie, 19 februarie şi 22 noiembrie).

Sfântul Onisim era ucenicul Sfântului Apostol Pavel

După ce Sf. Apostol Pavel s-a mutat la Domnul, Sf. Onisim a rămas lângă apostoli până la sfârşit şi a ajuns să fie sfinţit episcop. După trecerea la Domnul a apostolilor Sf. Onisim a propovăduit Evanghelia în multe părţi şi oraşe: în Spania, Carpetania, Colossae şi Patras. La bătrâneţe Sf. Onisim a ocupat scaunul episcopal la Efes, după Sf. Apostol Timotei. Când Sf. Ignatie Purtătorul de Dumnezeu (prăznuit în 20 decembrie) era dus sa fie executat la Roma, Episcopul Onisim a mers să se întâlnească cu el şi cu alţi creştini, după mărturia din epistola sa către Efeseni.

Unul dintre cei 70 de apostoli, a fost în tinerețea sa sluga lui Filimon

În vremea împărăţiei lui Traian (89-117), Sf. Onisim a fost arestat şi adus la judecată în faţa eparhului Tertul. Acesta l-a ţinut pe sfânt în temniţă timp de 18 zile după care l-a trimis la închisoarea din cetatea Puteoli. După o vreme, când a vorbit eparhul cu Sf. Onisim, a înţeles că acesta nu s-a lepădat de a sa credinţă creştină şi a hotărât să fie bătut cu pietre şi apoi să i se taie capul cu sabia. Trupul său a fost luat de o femeie cu viaţă sfântă care l-a pus într-un sicriu de argint, acestea petrecându-se în anul 109”, conform noutăți-ortodoxe.ro.