Calendar ortodox, 10 ianuarie: Sfântul Grigorie

Potrivit calendarului ortodox, în data de 10 ianuarie, îl pomenim pe Sfântul Grigorie, episcopul Nissei. Sfântul părinte a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filosofiei și râvna pentru credința ortodoxă. Acesta a fost și apărătorul Bisericii lui Hristos. Ca mergător la Constantinopol, alături de cei cu care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotriva eresurilor păgâne, Grigorie s-a dovedit luptător neîntrecut al dreptei credințe.

Episcopul a biruit pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură. Grigorie străbătuse toată știința filosofică și a buei viețuiri și tocmai de aceea avea putere cu aceste două arme. Așadar, păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând mai apoi la bătrânețe frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul. Drept înfățișare, Grigorie era asemănător fratelui său Vasile, iar în afară de căruntețe, avea o față puțin mai veselă decât a acestuia.

Calendar ortodox, 10 ianuarie. Astăzi îi pomenim pe Sfântul Grigorie și părintele Domețian

Tot în această zi îl pomenim și pe părintele nostru Domețian, episcopul Meletinei. Cuviosul părinte a trăit pe timpulîmpăratului Justin cel mic. Părinții lui, Teodor și Evdochia, erau oameni credincioși și bogați. Desăvârșindu-se în știința înțelepciunii celei omenești, cât și în aceea a Sfintei Scripturi. Mai târziu, acesta s-a însurat, însă, la scurt timp, soția lui a pierit. Astfel, episcopul s-a dat cu totul spre înțelepciunea dumnezeiască și a ajuns arhiereu al sfinte Biserici din Meletina, când avea doar treizeci de ani.

Potrivit calendarului ortodox, în data de 10 ianuarie, îl pomenim pe Sfântul Grigorie, episcopul Nissei

Astfel, împreună cu înțelepciunea vieții din lume, cu viața sihastră, a fost exemplu pentru pastoriții săi.  La un moment dat, Domețian, ajungând prieten al împăratului Mauriciu și al împărătesei lui a dobândit de la ei o sumă mare de bani, pe care a cheltui-to pe zidit biserici și azile pentru săraci. Mai târziu, mergând iarăși la Constantinopol, s-a mutat către Domnul.