Potrivit calendarului ortodox, în data de 10 ianuarie, îl pomenim pe Sfântul Grigorie, episcopul Nissei. Sfântul părinte a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filosofiei și râvna pentru credința ortodoxă. Acesta a fost și apărătorul Bisericii lui Hristos. Ca mergător la Constantinopol, alături de cei cu care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotriva eresurilor păgâne, Grigorie s-a dovedit luptător neîntrecut al dreptei credințe.
Episcopul a biruit pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură. Grigorie străbătuse toată știința filosofică și a buei viețuiri și tocmai de aceea avea putere cu aceste două arme. Așadar, păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând mai apoi la bătrânețe frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul. Drept înfățișare, Grigorie era asemănător fratelui său Vasile, iar în afară de căruntețe, avea o față puțin mai veselă decât a acestuia.
Tot în această zi îl pomenim și pe părintele nostru Domețian, episcopul Meletinei. Cuviosul părinte a trăit pe timpulîmpăratului Justin cel mic. Părinții lui, Teodor și Evdochia, erau oameni credincioși și bogați. Desăvârșindu-se în știința înțelepciunii celei omenești, cât și în aceea a Sfintei Scripturi. Mai târziu, acesta s-a însurat, însă, la scurt timp, soția lui a pierit. Astfel, episcopul s-a dat cu totul spre înțelepciunea dumnezeiască și a ajuns arhiereu al sfinte Biserici din Meletina, când avea doar treizeci de ani.
Astfel, împreună cu înțelepciunea vieții din lume, cu viața sihastră, a fost exemplu pentru pastoriții săi. La un moment dat, Domețian, ajungând prieten al împăratului Mauriciu și al împărătesei lui a dobândit de la ei o sumă mare de bani, pe care a cheltui-to pe zidit biserici și azile pentru săraci. Mai târziu, mergând iarăși la Constantinopol, s-a mutat către Domnul.