Sindicaliştii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova afirmă că sunt nevoiți să își spele uniformele și echipamentele acasă, în ciuda zecilor de infecții nosocomiale raportate lunar, informează Mediafax.
Cadrele medicale sunt revoltate pentru că au ajuns să își spele singure, acasă, echipamentele medicale, asta în timp ce infecțiile nosocomiale sunt în creștere.
Spre exemplu, anul trecut, din cele 458 de infecţii intraspitaliceşti, 252 erau infecţii cu clostridium difficile. Infecția cu acest tip de bacil cunoaște o largă răspândire în România, cu o incidență crescută în ultimii ani, ce poate cauza forme severe de boală.
Datele furnizate de către DSP Dolj arată că, în luna ianuarie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a raportat 53 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, în toate secţiile spitalului.
Drept urmare, sindicaliștii craioveni spun că au ajuns să își pună în pericol propriile familii, întrucât sunt nevoiți să își aducă echipamentele medicale acasă, pentru spălare.
Unitatea medicală nu beneficiază de o spălătorie unde personalul medical și cel auxiliar să își poată spăla și dezinfecta uniformele, spun sindicaliștii, iar personalul spitalicesc spune că nici măcar nu primesc uniforme de lucru, astfel că angajații de aici sunt nevoiți să își cumpere singuri cele necesare.
„Nu este normal, dar este o realitate. Am solicitat conducerii spitalului să achiziţioneze materialul de protecţie. E vorba despre uniforma pentru salariaţi, dar pe motiv de subfinanţare şi că nu sunt bani nu au achiziţionat.
Atunci, salariaţii sunt obligaţi să cumpere singuri şi nu avem, în cadrul spitalului, un departament la spălătorie în care să se efectueze dezinfecţia şi spălarea echipamentului în cadrul Spitalului. (…)
Există un mare risc pentru cadrele medicale pentru că pot să ducă microbi, germeni, acasă”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte Federaţia Sindicală Hipocrat România, prentru Mediafax.
Directorul de îngrijiri medicale SJU Craiova a declarat că toate cadrele medicale sunt în pericol din cauza infecțiilor nosocomiale, iar posibilitatea de a dezinfecta uniformele în spital există, doar că, personal, consideră că își poate dezinfecta hainele de lucru mai bine decât se poate face în unitatea spitalicească.
„Toate cadrele medicale sunt în pericol din cauza acestor infecţii…
Avem şi posibilitatea să dezinfectăm în spital echipamentul, dar eu personal, sinceră să fiu, aş prefera să mi-o spăl eu şi să mi-o dezinfectez eu, fără teama că aş putea duce ceva acasă. Adică, ştiu acasă ce fac eu”, a declarat Mădălina Ispas, director de îngrijiri medicale SJU Craiova, informează Mediafax..