BNR permite băncilor să-și reducă rezervele de lichidități pentru a putea acorda amânări la plata ratelor

Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României a luat o serie de măsuri de derogare la condițiile de funcționare a băncilor pentru ca acestea să poată acorda amânări de la plata ratelor de către clienți și să asigure funcționarea normală a sistemului bancar.

Condițiile pentru amânarea la plată

Astfel, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

În situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului”, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale.

BNR arată că există deja o serie de instrumente create pentru situații precum cea pe care o traversăm în această perioadă astfel încât sistemul bancar să rămână unul robust. Primul dintre ele este amortizorul de capital pe care trebuie să-l aibă orice bancă.

”Dat fiind contextul actual, Banca Națională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiții a amortizoarelor de capital sprijină băncile în a-și menține rolul de suport al economiei reale”, precizează sursa citată.

De asemenea, banca centrală va permite instituțiilor financiare să-și diminueze rezervele de lichiditate sub nivelul cerut pentru asigurarea de lichidități suficiente firmelor și populației.

Băncile vor primi instrucțiuni

”Instituțiilor de credit li se va comunica modul în care poate fi utilizată flexibilitatea cadrului prudențial pentru a reflecta măsurile de amânare la plată într-un mod care să urmărească totodată menținerea sănătății financiare a sectorului bancar astfel încât acesta să poată continua să furnizeze sprijin economiei reale”, a anunțat BNR.

În condițiile în care o instituție de credit negociază o măsură de amânare la plată, pe bază individuală, nelegată de situația pandemiei COVID 19, o astfel de operațiune trebuie clasificată ca restructurare. Instituțiile de credit trebuie să continue să evalueze, în mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru identificarea indiciilor de improbabilitate de plată”,  precizează Comitetul de Supraveghere a BNR.

În ceea ce privește instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, Banca Națională a României precizează că restructurările creditelor acordate persoanelor afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, prin mecanismul suspendării/înghețării pe o perioadă determinată a plăților scadente, nu atrag în mod automat necesitatea constituirii de provizioane specifice de risc de credit, în considerarea faptului că acest mecanism nu va implica acumularea de zile de întârziere la plata ratei de credit.

Banca Națională a României va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituții bancare și instituții financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor și modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare, potrivit celor de mai sus”, a mai anunțat banca centrală.