Românii știu din moși strămoși că este bine să-ți crești copilul în preajma animalelor de companie, pentru beneficiile pe care le pot aduce în casă atât câinele, cât și pisica. Astfel, sistemul imunitar al copilului va fi unul puternic, iar bolile vor fi respinse de organismul micuțului înainte ca acestea să se așeze prea confortabil. Medicii spun acum însă că alergia la motan provoacă cele mai severe forme de astm de această natură și devine foarte greu de controlat!
Cercetările din ultimii 30 de ani ne spun însă să stăm cât mai mult lângă câini și pisici, deoarece câștigul adus în casă va fi unul mare. Pe lângă faptul că nu veți avea șoareci niciodată în casă, sistemul dumneavoastră imunitar uman se va regla de unul singur. Dacă îmbrăţişaţi această teorie sau pur şi simplu sunteţi iubitori de câini sau pisici, cu siguranţă v-aţi întrebat care dintre animale îi este mai util omului.
Citește și Și-a pierdut mâinile și picioarele după ce a fost lins de propriul câine
Citește și Cum să dresaţi pisica. Iată câteva sfaturi care cu siguranță vă vor fi de ajutor
Cantitatea de proteină declanşatoare de alergii este cea mai mare la motani. Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: “Este hormonal secretata această proteină şi ea se găseşte în saliva, este un animal curat”.
Alergenii de pisică sunt în orice casă, pe orice haină. Chiar dacă nu aţi interacţionat recent cu vreun animal. V-aţi da seama dacă aţi suferi de alergii. Criza asmatică provocată de pisică este severă. Un alt pericol îl reprezintă părul de pisică, care se spune că odată înghițit de om, se poate așeza pe organele interne, unde poate provoca diferite infecții. Cel puțin așa se spune în popor.
Există o situaţie când ingerarea unui fir de păr de pisica poate fi periculoasă, dar nu are legătură cu părul ci cu anumiţi paraziţi care se prind de firul de păr şi care pot provoca boli, dacă ajung în organism, de exemplu, parazitul Echinococcus. Parazitul e purtat de animalele bolnave, neîngrijite sau nevaccinate şi care consumă carne crudă. Acesta e un al doilea dintre cel mai des întâlnite pericole ale părului de pisică.
Dacă pisica ta este vaccinată, stă în casă tot timpul şi nu e hrănită decât cu mâncare specială, nu există riscul de transmitere a unor paraziţi. În cazul în care locuieşti la casă şi ai pisici care trăiesc în libertate, atunci riscurile să iei tu sau copilul tău paraziţii respectivi sunt mai mari şi, în acest caz, se recomandă că pisicile să nu între în casă sau să între în contact cu copilul. Un examen la veterinar va duce la scăderea acestor riscuri.
Şi, totuşi, câine sau pisică este întrebarea celor mai mulţi dintre noi. Pentru un iubitor de câine răspunsul poate fi unul singur. Pentru sistemul imunitar uman însă răspunsul pare să nu fie câinele.
O pisică lângă fiecare copil este un amănunt obligatoriu, din perspectiva alergologilor. Înseamnă protecţie activă la păr de animale! Pentru o protecţie imunitară ridicată însă specialiștii spun că fiecare casă ar trebui să aibă o pisică, dar și un câine! În această situație, endotoxinele pe care le aduc sunt mult mai benefice. Rămâne de văzut doar dacă beneficiile creșterii unei pisici și a unui câine sunt mai importante decât rivalitatea istorică dintre cele două animale și războiul pe care l-ar putea aduce în ograda dumneavostră.