Un bebeluş de trei luni din Suceava a murit suferind de o gravă malformaţie la inimă. Părinţii copilului au cerut medicilor din Suceava duplicat după actele medicale ale micuţului pentru o obţine a doua opinie medicală, dar acestea au fost eliberate prea târziu, micuţul murise. În plus, pentru duplicarea actelor părinţii au trebuit să plătească o sumă de bani.
Un copil de trei luni a murit de o gravă malformaţie a inimii. Părinţii micuţului au cerut medicilor din Suceava copii după actele medicale ale copilului, dar acestea au fost emise după câteva zile şi contracost.
Părinţii vroiau să obţină o a doua opinie medicală de la alt medic, însă nu au mai apucat. Până la eliberarea copiilor după actele medicale ale copilului şi care au fost şi contracost, acesta a murit. Tristul caz a fost prezentat de asociația ”Inima Copiilor”.
”Un copil de trei luni a murit sâmbătă dimineață într-un spital din România. Moartea lui – după o suferință cumplită – a fost precedată de o situație absurdă, birocratică. Am vrea să o sistăm. Încercăm să schimbăm ceva pentru copilul de trei luni care a murit ieri dimineață într-un spital din România. Cine ni se alătură?
Niște părinti amărâți al unui nou-născut cu malformație complexă la inimă nu au putut scoate un duplicat după actele medicale ale copilului fără să plătească o taxă impusă de Consiliul Județean Suceava printr-o hotărâre.
Părinții au înțeles situația critică a copilului lor – internat la terapie intensivă, dar voiau – conform dreptului pe care îl au – să mai ceară o opinie medicală. Nu pot fi judecați pentru asta.
Au cerut copie sau referat medical după fișa medicală a pacientului și s-au lovit de refuz motivat de lege: aceasta se poate elibera doar în baza unei cereri la secretariatul spitalului și plătind o taxă care poate varia între 10 lei și 50 lei. “E un serviciu la cerere și se plăteste”, e justificarea departamentului financiar din unitatea medicală, invocând HCJ 216/27.11.2019.
Familia a plătit taxa, a completat cererea și a primit și referatul după câteva zile. La 48 de ore de la primirea hârtiei, copilul s-a dus.
Întrebare:
1. Există un Ordin de ministru 1410 / 2016, emis în mandatul lui Vlad Voiculescu, care prevede că actele medicale solicitate se eliberează la cerere (anexa 3) în maximum 48 de ore. De cine ascultă o unitate medicală de stat? De un Ordin de ministru sau de o Hotărâre a Consiiului Județean?
2. Dacă situația e gravă, de ce atâta ambiție să ții de o procedură birocratică?
Prieteni, distribuiți această postare. Poate ajunge la Suceava și această taxă impusă de Consiliul Județan va fi anulată. Mulțumim! #share #fărăTaxe #birocrațieabsurdă”, se arată în postarea distribuită de asociația Inima Copiilor.