Oficialii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au lansat astăzi o avertizare pentru turiștii de la munte și nu numai: există pericolul de a se produce avalanșe. În urma acestui anunț, salvamontișii au tras și ei un semnal de alarmă, mai ales că stațiunile montane vor fi și în următoarele zile pline, pentru că pe 7 ianuarie creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul – calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Mai mult, meteorologii au dezvăluit că în weekendul care se apropie se anunță ninsori masive și ger năprasnic. Unii dintre români vor înțelege pe deplin celebra expresie: “gerul Bobotezei”, sărbătoare care va avea loc duminică, 6 ianuarie – Botezul Domnului nostru Iisus Hristos este plin de tradiții și obiceiuri, iar printre acestea se numără și aceea datină transmisă din generație în generație care se referă la cum trebuie să primim preotul cu botezul.
Salvamontiștii au anunțat că au fost multe accidentări și intervenții chiar și în ultima zi a minivacanței de iarnă. Cele mai multe apeluri au fost primite de Salvamont Brașov și Sinaia. Ei au transmis că au efective sporite pe munte până la finalul vacanței școlare. “Până la finalul vacanței școlare salvamontiștii vor rămâne, cu efective sporite, zilnic, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont”, arată salvamontiștii, titrează hotnews.ro.
Potrivit avertizării transmisă de meteorologi în cursul acestei zile există un risc destul de mare de producere a avalanșelor în majoritatea masivelor montane. Din păcate, în zilele următoare gradele vor coborî atât de mult în termometre, încât se vor înregistra tempreraturi minime de -23 de grade la munte și vor fi ninsori și vânt. Conform celor mai noi informații ale specialiștilor, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac a depășit un metru și jumătate, respectiv: 171 de centimetri și la Vârful Omu – 112 centimetri., conform sursei citată. În condițiile în care stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste o crustă subțire de gheață, riscul de avalanşe în majoritatea masivelor montane este mare sau însemnat, respectiv gradele 4 și 3 pe o scară de la 1 la 5.
Specialiștii spun că prima regulă care trebuie respectată de cei care sunt surprinși de o avalanșă este să își păstreze calmul și să nu acționeze haotic. În cazul în care te afli pe schiuri, nu încerca să scapi de torent printr-o coborâre directă, are o viteză mult superioară celei cu care te deplasezi tu, iar șansele să câștigi această cursă sunt mici. Având în vedere că la început stratul de zăpadă alunecă cu o viteză mai mică, apoi din ce în ce mai mare, trebuie să îți desfaci sau să îți tai legăturile de la schiuri foarte repede. În clipa în care avalanșa se oprește, încearcă să te eliberezi prin mișcarea brațelor deasupra capului. Ulterior, îți eliberezi întregul corp și încerci să te adăpostești într-un loc sigur.
Salvamontiștii așteaptă acum un nou val de turiști – pe aceia care vor sărbători pe 7 ianuarie Crăciunul pe rit vechi
Reprezentanții ANM au anunțat că de azi, 3 ianuarie, vremea se va răci, va ninge, iar vântul va sufla cu intensificări locale care vor depăși la rafală 50-60 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada. Meteorologii au spus că vizibilitatea va fi redusă din cauza ceții și a depunerii de chiciură, dar și temperaturi minime cuprinse între -18 la -12 grade, la altitudini de peste 1.800 de metri. Odată cu lăsarea întunericului, la munte va fi ger și se vor înregistra temperaturi minime cuprinse între – 23 și – 17 grade, va ninge slab, va sufla vântul, iar local se va semnala ceață cu depuneri de chiciură.