Doctorul în nutriție Gheorghe Mencinicopschi susține că micii pot fi periculoși pentru organismul nostru, dacă îi preparăm într-un anumit mod. Greșeala care poate dăuna organelor noastre este făcută de majoritatea dintre români, și anume îi perpelesc prea mult pe grătar. Specialistul spune că micii care sunt prea gătiți pot favoriza tulburările gastro-intestinale, hepatice sau pancreatice.
„Fripți pe grătarul cu foc direct, micii devin toxici din cauza arsurii și a contaminării cu substanțe toxice. Iar asocierea cu bere, vin sau tărie face și mai dificilă digestia, care favorizează tulburările hepatice sau pancreatice acute!”, este recomandarea lui Mencinicopschi, scrie jurnalul.ro.
Orice carne care stă prea mult pe grătar, aproape de procesul de ardere produce în timp heterociclice, niște substanțe cancerigene care pot favoriza instalarea diferitelor tipuri de cancer. Mai mult de atât, micii conțin, pe lângă carnea tocată, bicarbonat de sodiu și alte condimente. Mititetul care stă prea mult pe grătar riscă să fie contaminat cu trichinella, mai ales dacă acea carne nu este prelucrată termic corespunzător.
Mencinicopschi nu recomandă, de asemenea, consumarea micilor cu pâine sau cu bere, căci sunt dăunători organismului. Aceștia pot fi consumați doar cu muștar sau salată. Ai nevoie de ceva mai ușor pentru digestie în combinație cu micii. Pâinea conține amidon, iar despre cartofi prăjiți pe lângă mici nici nu poate fi vorba! E o bombă calorică și cancerigenă pe care trebuie să o eviți, spun numeroși specialiști în nutriție.
Dacă vrei să consumi micii cu alcool, este recomandat să alegi un vin bio, fără sulfiți, ori must. Poți, de asemenea, să optezi pentru sucuri naturale dacă nu ești un fan al alcoolului.