Publicația Haaretz din Israel a citat surse ale serviciilor militare care susțin că Iranul este pe punctul de a obține bomba nucleară, poate chiar în acest an.
Nivelul de îmbogățire al uraniului este în prezent la 4%, dar ar putea ajunge la 20% la jumătatea acestui an. Până la final de 2020, Iranul ar putea avea suficient uraniu pentru a construi o bombă nucleară, se tem israelienii, scrie Haaretz.
Pentru a dezvolta, în schimb, toate capabilitățile de lansare a unei bombe, statul iranian ar avea nevoie de încă doi ani, evaluează serviciile de inteligență și ale armatei evreiești.
Programul nuclear iranian a început în mandatul lui Shah Mohammad Reza Pahlevi, în anii 1950. Programul a început să se dezvolte, culmea, cu sprijinul Statelor Unite ale Americii.
La început, iranienii au spus că dezvoltarea programului nuclear era făcută în scop pașnic, în scop de cercetare. Iranul are o mină de uraniu, un reactor nuclear și mai multe instalații de procesare a uraniului precum și o uzină de îmbogățire a acestui element chimic.
În anul 2015 s-a semnat un plan comun prin care Iranul înlesnea dezvoltarea nucleară, de teama statelor occidentale că ar putea construi o bombă atomică.
Ei bine, dacă în 2015 relațiile dintre Iran și SUA erau normale, odată cu venirea la putere a administrației Trump, lucrurile s-au complicat.
Armele (bombele) nucleare au fost folosite împotriva oamenilor de două ori în istorie. În 1945, aproape de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial SUA a atacat orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki.
Primul eveniment a avut loc în dimineața zilei de 6 august 1945, când SUA a aruncat dispozitivul denumit „Little boy” deasupra orașului Hiroshima.
Al doilea atac nuclear a avut loc pe 9 august 1945, când orașul Nagasaki a fost lovit cu un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, denumit „Fat Man” (Bărbatul Gras).
Norul de tip ciupercă, efect al exploziei, s-a ridicat la peste 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei. Peste 200.000 de oameni au murit atunci.