Apelurile telefonice ratate din străinătate reprezintă o nouă modă de a face bani. Escrocheriile cu apeluri telefonice nu sunt o premieră, dar de data aceasta autorii au trecut la un alt nivel pentru a le da o notă de autenticitate. Este bine de știut că dacă pe telefon vă apar apeluri pierdute din țări precum Serbia, Guatemala, Albania sau chiar Republica Moldova, nu trebuie să sunați înapoi! Dacă o veți face atunci facura dumneavoastră se va încărca grosolan.
Gestul de a suna înapoi vă poate costa cu până la 60 de euro/minut. Nici măcar poliţia nu vă poate ajuta pentru că este aproape imposibil să dea de urma escrocilor. Apelurile suspecte vin de la hackeri care închiriază linii cu suprataxă. Sute de români s-au plâns în ultima perioadă că au fost păcăliţi astfel. Ca să nu fiţi suprataxaţi nu trebuie să răspundeţi la apeluri din ţări deja specificate, dar lista continuă cu Pakistan (+92), Senegal (+221), Mali (+223), Niger (+227) şi Rusia cu prefixul (+7).
Trebuie să știți că asemenea înşelătorii sunt bine puse la punct, iar persoana de la capătul firului nu poate fi identificată. Cei păcăliţi cu greu mai pot recupera banii pentru că hackerii sunt aproape imposibil de identificat. „Recomandăm utilizatorilor de telefonie fixă sau mobilă să nu sune înapoi către destinaţii necunoscute cu care nu interacţionează în mod deosebit”, spunea Cătălin Neagoe, director la Divizia de Telefonie Fixă şi Comunicaţii Mobile Digi
Cei care stau de vorbă cu necunoscuţii se expun însă şi altor riscuri. „Încearcă să obţină informaţii legate de date personale: nume, data naşterii, informaţii legate de carduri. Recomandarea noastră pentru clienţi este să nu furnizeze astfel de informaţii”, a explicat și Luminiţa Bud, expert în prevenirea fraudei, Telekom România. Schema este originară din Japonia și se numește Wangiri.
Cuvântul „wangiri” este japonez și înseamnă în traducere sună o dată și închide. Exact asta fac și cei care încearcă să vă păcălească. Concret, aceștia vă sună o dată și închid. Veți crede că ați ratat un apel important, astfel că fără să vă dați seama la ce vă expuneți sunați înapoi. De regulă nu răspunde nimeni de la celălalt capăt, dar e deja târziu. Factura dumneavoastră a fost încărcată.