Doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș” din București, a vorbit la Marius Tucă Show despre ultimele simulări ale epidemiei de coronavirus din România.
Conform lui Apostolescu, totodată medic primar boli infecțioase la „Matei Balș”, vârful epidemiei va fi atins în jurul Paștelui, când ne putem aștepta la aproximativ 20.000 de oameni infectați cu COVID-19.
„Ne așteptăm ca vârful să fie în jurul Paștelui. Sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Simulările matematice dau cifre între 10.000 și 20.000 de cazuri. Din fericire, matematica nu se aplică în realitate. Logica ne spune să ne așteptăm la un număr mare de cazuri”, a explicat Apostolescu.
De asemenea, medicul a vorbit despre situația spitalelor românești care nu vor putea face față unui număr extrem de mare de bolnavi: „Avem 2.000 de paturi la terapie intensivă cu ventilare mecanică, în toată România. Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu șanse de a supraviețui dintre cazurile grave”.
În legăturî cu coronavirusul, Apostolescu a oferit mai multe detalii în baza cifrelor adunate în ultimele zile.
„E un virus normal. Vrea să trăiască el și să își pregătească niște descendenți puternici. E o ființă vie care vrea să se adapteze la un mediu nou. Omul e un mediu nou pentru el. Pe de altă parte, organismul nostru se trezește cu un intrus despre care nu are nicio informație.
Avem 30 de cazuri la Matei Balș, doi în stare gravă, dar nu sunt intubați. Cei 30 stau cumițni în spital, își fac tratamentul, azi am externat doi”, a explicat medicul.
În încheiere, Apostolescu a oferit mai multe sfaturi pentru români și a mărturisit că sistemul medical românesc nu este pregătit în totalitate pentru a se lupta cu coronavirusul: „Nu stăm bine din niciun punct de vedere. România e o țară mică, nu are producători de echipamente de protecție și totul trebuie importat. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecție. Se plâng de acest lucru și medicii din Franța și Italia. Din partea personalului medical există o dorință compulsivă de a se supra-proteja.
În sfătuiesc pe români să stea acasă, nu să considere statul acasă o vacanță. Să se spele pe mâini cât mai des posibil, să poarte mască. 3% nu e o mortalitate chiar atât de mică, e o mortalitate mare. La segmentul de peste 75 de ani mortalitatea este mai mare”.