Autoritățile chineze au făcut anunțul de care se temeau cel mai mult experții Organizației Mondiale a Sănătății. Din păcate, virusul care terorizează statul de ceva vreme, afectând mare parte din teritoriu, printre care și orașe precum Wuhan sau Beijing, se poate transmite inclusiv de la om la om.
Între timp, cumplita maladie continuă să facă noi victime pe întreg teritoriul Chinei, bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața ajungând până la trei. Situația tinde să capete, însă, proporții alarmante, anunță specialiștii, mai ales că infecția a început să se propage pe teritoriul chinez.
Chiar și Beijingul este în momentul de față sub amenințare, iar autoritățile ridică din umeri, neputincioase în absența unui leac. Potrivit medicilor, este vorba despre un coronavirus din familia celui care în 2002 a provocat epidemia de Sindrom Acut Respirator Sever. Aceasta a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria Chinei, întrucât s-au înregistrat nu mai puțin de 900 de decese.
Primele îmbolnăviri au fost semnalate luna trecută, într-o aglomerare urbană de 11 milioane de locuitori. În momentul de față, există cel puțin 200 de cazuri confirmate, iar oamenii par să-și fi pierdut orice urmă de speranță, în absența unui tratament care să pună capăt epidemiei.
„Avem încredere în autorități, dar tot mi-e frică. Pentru că nu există leac pentru virus. Dacă te îmbolnăvești, trebuie să te bazezi pe propria imunitate. Este înfricoșător”, a dezvăluit o femeie, vizibil afectată de întreaga situație.
„Autoritățile sanitare au ținut cetățenii informați în privința epidemiei și a întregii situații. Vom colabora cu ceilalți pentru a ține epidemia sub control și a proteja sănătatea la nivel global”, a declarat Geng Shuang, ministrul chinez de Externe.
De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în privința riscului ca noul coronavirus din China să se răspândească la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru un astfel de scenariu.
Potrivit specialiștilor, „o sursă animală pare a fi cea mai probabilă sursă” a virusului. Pentru a reduce riscul contaminării, oamenii trebuie să ia o serie de măsuri de siguranță, precum evitarea contactului cu animale vii, gătirea completă a cărnii și ouălor și evitarea contactului cu oricine prezintă simptome asemănătoare gripei.
Situația este, fără doar și poate, scăpată de sub control, mai ales că virusul a ajuns între timp și în Coreea de Sud, unde a fost adus de călători. Infecția provoacă o formă severă de pneumonie și poate duce la deces, mai ales dacă nu este tratată în timp util.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de microbi care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS (Sindromul Respirator Sever Acut), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În ceea ce privește simptomele, acestea sunt diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, persoana infectată își poate pierde viața.