Guvernul condus de Ludovic Orban a luat o decizie de ultimă oră legat de legea sănătății. Ministrul Sănătății vrea să aducă mai multe modificări unui aliniat din lege și totodată să fie privatizate programele naționale de sănătate.
Guvernul Orban vrea să modifice prin ordonanță de urgență un alineat din legea sănătății care prevede liberalizarea completă accesului spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate. Asta înseamnă că zeci de milioane de euro vor fi alocați către domeniul privat.
Concret, un pacient care se prezintă la un spital privat nu va mai fi nevoit să scoată din buzunar coplata proporțională cu valoarea decontării. În această situație sunt luate în calcul programele de oncologie.
„Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program”, relatează libertatea.ro.
Noua modificare propusă de Guvernul României pentru legea sănătății înseamnă un nou tip de privatizare a unor programe de zeci de milioane de euro, dar din păcate acest lucru va arăta o diferență majoră între accesul la sănătate al bogaților și al celor săraci.
Totodată, prin noua modificare furnizorii privați vor fi puși exact pe același plan ca și spitalele publice. Concret, clinicile și spitalele private vor putea oricând accesa fonduri cuprinse în program.
Iată un exemplu concret legat de această schimbare adusă legii sănătății. Un pacient bolnav de cancer va fi tratat în spitalul public gratuit, adică tratamentul va fi decontat în totalitate de stat. În schimb, același pacient va fi tratat diferit dacă se va prezenta la un spital privat.
Asta înseamnă că i se poate cere coplată sau taxă pentru servicii hoteliere, de cele mai multe ori în valoare de mii de euro. În concluzie, fondurile primite de spitalele și clinicile de stat vor fi mai mici pentru că multe dintre acestea vor pleca de acum încolo și către spitalele și clinicile private.
26,4% din fondurile pentru programele de sănătate din București au ajuns la furnizori privați anul trecut, acest lucru demonstrând clar că nevoia acestui proiect de OUG nu poate fi acoperită de sistemul public, arată Observatorul Român de Sănătate (ORS).