Anchetă extinsă la spitalul din Suceava acolo unde Parchetul de pe lângă Tribunal vrea să afle mai multe detalii legat de ceea ce s-a petrecut la unitatea medicală „Sf. Ioan cel Nou”.
Concret, procurorii susțin că decesele unor pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus au legătură cu „activitatea ilicită” desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 25 martie, dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că, în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită, care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art. 352 alin. 1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.
La puțin timp după ce dosarul a primit număr de înregistrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele au fost încadrate într-o formă agravată a infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
De asemenea, cercetările au fost extinse, întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru COVID-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie, cât şi ulterior acesteia.
„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020″, spun procurorii.
„În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Ioan cel Nou’ Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”, explică și Parchetul.
Procurorii mai spun că anumiți funcționari au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.