ANAF face verificări de ultimă oră și anunță controale mult mai acide la adresa românilor. Peste 100 de inspectori din cadrul instituției s-au aflat în portul Constanța în intervalul 25 ianuarie – 25 februarie pentru a combate evaziunea fiscală. Au reușit să dea doar 61 de amenzi în valoare totală de 1,6 milioane de lei.
ANAF a anunțat că vor da amenzi uriașe, după ce au descoperit că se face evaziune fiscală de 4 milioane de euro anual. Inspectorii instituției au demarat controale ample în portul Constanța. „În prima lună de la declanșarea operațiunii Tomis (25 ianuarie – 25 februarie a.c.), în cadrul controalelor operative efectuate la 136 de contribuabili, inspecotii ANAF au aplicat 61 de sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de peste 1,6 milioane de lei.
Principalele categorii de bunuri sunt îmbrăcăminte, încălțăminte și materiale textile. Deși numărul operațiunilor vamale în portul Constanța a scăzut cu 43%, se constată o dublare a bazelor de impozitare din punct de vedere valoric, în luna de referință”, se arată într-un comunicat de presă emis de ANAF.
Controalele inspectorilor ANAF nu au avut rezultatul așteptat, având în vedere că într-o lună s-au aplicat doar 61 de amenzi, iar suma totală a acestora este foarte mică în comparație cu evaziunea fiscală. Un singur inspector fiscal a aplicat în intervalul 25 ianuarie – 25 februarie sancțiuni in valoare de 16.000 de lei. ANAF anunță că aceste controale vor continua și în perioada următoare.
„În scopul intensificării activității de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și fraude vamale, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor, desfășoară acțiuni de monitorizare și control care vizează operațiunile de import și achiziții intracomunitare efectuate prin portul Constanța, atât prin Biroul Vamal Constanța nord cât și prin Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, acțiune denumită generic Tomis. Acțiunea presupune verificarea societăților care efectuează operațiuni de import și achiziții intracomunitare precum și a tranzacțiilor ulterioare importului, respectiv livrare/utilizare/consum pe teritoriul național și/sau livrare intracomunitară ori export. Acțiunile de monitorizare și control vor continua în perioada următoare”, precizează ANAF.