La începutul fiecărui an, Agenția Națională de Administrație Fiscală(ANAF) păsuiește câțiva oameni de datorii. Mai exact, în primele șapte zile ale anului 2019 au fost șterse din evidența ANAF, valabilă până în data de 31 decembrie 2018, datorii fiscale mai mici de 40 de lei. Conform Codului de procedură fiscală, ”creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează.
Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”. Așadar, se recurge la această anulare a obligațiilor financiare pentru că suma cheltuielilor de executare silită este mai mare decât cea care trebuie recuperată de Fisc. Cât despre creanțele fiscale amintite mai sus, acestea, în esență, sunt atât impozitele, taxele și contribuțiile sociale, cât și dobânzile, penalitățile ori majorările aferente acestora.
Iar, de când cu venirea Mihaelei Triculescu la șefia ANAF, instituția va da piept cu noi modificări. În primă instanță, Fiscul nu va mai pune propriri pe conturile contribuabililor. Prima soluție legată de acesrea va fi disponibilă în această primă parte a anului 2019, conform spuselor ministrului Finanțelor.
”Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a declarat Eugen Teorodovici.
Până în data de 21 ianuarie, este indicat ca românii să treacă pragul Fiscului, pentru depunerea Declarației pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condiției prevăzute la art 331 alin. (2)lit.e) pct.2 din Codul fiscal – Formularul 089. Cei care trebuie să o depună sunt persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art 316 din Codul fiscal stabilit în România.