Aproximativ 500.000 de cetățeni români care locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord doresc să rămână în țară chiar și după Brexit. Cetățenii români au aplicat pentru statut de rezident în Anglia dorind să locuiască în Regat chiar și după 31 decembrie 2020.
Ambasada României la Londra a transmis recent că a primit de la autoritățile britanice informații potrivit cărora circa 498.700 de români au aplicat până pe 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident în Marea Britanie.
Procedura EU Settlement Scheme a fost pusă la dispoziție de autoritățile din Regatul Unit cetățenilor europeni care doresc să locuiască în Marea Britanie chiar și după 31 decemebrie 2020. Așadar, până la această oră au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni dintre care 2.730.200 au fost deja validate.
Datele centralizate în cadrul procedurii EU Settlement Scheme arată că 58% dintre aplicații sunt pentru #SettledStatus, în timp ce 41% se îndreaptă pentru #PreSettledStatus. În plus, ministerul britanic de interne a mai precizat că numărul aplicațiilor este mai mare decât la finalului anului 2019.
Datele comunicate anterior de Home Office arată o creștere cu 63.000 a numărului de aplicații depuse de cetățenii români. Ambasada României le reamintește românilor că termenul limită pentru depunerea acestor aplicații este 30 iunie 2021 pentru toți cetățenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.
De asemenea, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord le pune românilor la dispoziție informații și sprijin în ceea ce privește procedura de înregistrare în EUSS la numărul de telefon 07503882992, dar și la adresa de email londra.brexit@mae.ro.
Totodată, informații referitoare la procedura de înregistrare mai sunt disponibile și pe paginile de Internet de mai jos:
„Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu este un sfârşit, ci un început. Momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale.
Şi da, parţial este vorba despre a folosi aceste noi puteri – această suveranitate recucerită – pentru a livra acele schimbări pentru care oamenii au votat, indiferent că este vorba despre controlul migraţiei, crearea de porturi libere, liberalizarea industriei noastre de pescuit şi încheierea de acorduri comercial”, a spus premierul Boris Johnson.