Mulți părinți care au copii cu nevoi speciale înscriși la școală nu știu că pot solicita bani în plus pentru micuții lor! Așadar, exista o serie de drepturi pentru copiii si tinerii cu cerințe educaționale speciale, înscriși în învățământul de masă sau special.
Legea stipulează că acești copii au dreptul la sume de bani pentru hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.
Astfel, aflăm că în conformitate cu prevederile articolului 129, aliniat 7 din Legea nr. 272/2004 republicată și articolul 51, aliniat 2 din Legea nr. 1/2011, copiii și tinerii cu CES au dreptul la:
– alocație de hrană în cuantum de 12 lei/zi, pentru copii cu vârsta între 0-3 ani, și 16,6 lei/zi pentru copii și tineri cu vârsta între 3-26 ani;
– îmbrăcăminte
– încălțăminte
– materiale igienico-sanitare
– rechizite/manuale
– transport
– materiale cultural-sportive, pentru care statul acordă: 366 lei/an pentru copiii cu vârste între 0-3 ani inclusiv, 498 lei/an pentru copiii cu vârste între 3-7 ani inclusiv, 611 lei/an pentru copiii cu vârste între 7-14 ani inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani inclusiv si 844 lei/an pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-26 ani inclusiv.
Pentru a intra în posesia banilor, părinții elevilor trebuie să depună o cerere în acest sens la instituția de învățământ la care este înscris copilul/ tânărul cu cerințe educaționale speciale, la care se vor anexa: certificatul de încadrare în grad de handicap, certificatul de orientare școlara, cât și o declarație pe propria răspundere.
Citește și Alocațiile copiilor s-ar putea mări de anul viitor! Cât o să primească
Citește și 7 greșeli capitale în educația copiilor noștri! Ce spune preotul Vasile Ioana!
Totodată, exista și copii netransportabili, copii cu handicap locomotor care nu sunt capabili să frecventeze nici o formă de educație sau, chiar dacă sunt capabili, fac acest lucru sporadic, între tratamente sau spitalizări. Legislația specifică dreptul acestora de a fi școlarizați la domiciliu! Cererile de acest gen sunt analizate de Comisia de Evaluare Complexă din cadrul Direcției Județene pentru protecția Copilului.