Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat, într-un interviu pentru Mediafax, că specialiștii speră ca epidemia de COVID-19 se va reduce în timpul verii, în baza faptului că alte virusuri corona nu rezistă la uscăciune.
”Un doctor britanic spune că punctul inflexiunii va fi undeva prin luna aprilie, când putem face o evaluare. Noi tot sperăm că la vară va fi un miracol și transmiterea virusului se va face cu mai multă greutate. Alte virusuri corona sunt mult mai sensibile la uscăciune și presupunem că și acesta va fi la fel. Rămâne să vedem dacă va fi așa: vârf în aprilie-mai după care în cursul verii va scădea, apoi în iarnă va crește din nou. Probabil va fi o ciclicitate. China speră să se întâmple ce s-a întâmplat la SARS în 2002. La SARS discutăm de o răspândire mai mică. Aici vorbim de o transmitere pe trei continente, e mult mai greu”, a declarat Alexandru Rafila.
Întrebat care sunt soluțiile posibile de imunizare la coronavirus, Rafila a răspuns: ”Prin boală sau vaccinare. Noi tot sperăm la un vaccin.El poate fi gata în trei luni, dar testarea clinică durează în timp și nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori, aici vorbim de câteva sute de milioane. Trebuie să fim siguri că vaccinul nu are efecte adverse.”
Medicul a arătat că testarea și producția unui vaccin anticoronavirus necesită capacități mari de producție, astfel că apariția și punerea la dispoziție a vaccinului în 12 luni ar fi un scenariu optimist.
Până atunci vor fi menținute măsuri restrictive, el apreciind că sunt șanse mari ca evenimente de amploare precum Campionatul European de Fotbal și festivaluri de amploarea Untold să fie anulate.
”Joacă Italia-România. Dacă vin suporterii italieni, ce fac? Vin și stau două săptămâni în carantină? Lucrurile astea nu se pot întâmpla și în mod evident se vor lua măsuri”, a spus medicul epidemiolog
În ce privește eficiența măsurilor de eventuală închidere a granițelor, Alexandru Rafila crede că eficiența lor este limitată în timp și, la un moment dat, autoritățile sunt obligate să renunțe. ”Când ești forțat de cereri politice, economice, o iei de la capăt”, a comentat Rafila.