România se confruntă în momentul de față cu o criză majoră de medicamente. Peste 2.500 de pastile ieftine au dispărut complet de pe piața medicală. Președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu, a explicat care sunt motivele dispariție medicamentelor.
Producătorii de medicamente trec printr-o criză având în vedere că pastilele ieftine au fost retrase de pe piață. Cert, mai bine de 2.500 de medicamente ieftine au dispărut complet de pe piața medicală din țara noastră.
Adrian Grecu a fost invitat la o emisiune TV unde a vorbit despre motivele dispariției acestor medicamente accesibile românilor. Președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice este de părere că unul dintre motive este politica celui mai mic preț.
„Este deja o realitate, aceste medicamente nu au dispărut peste noapte, iar cauzele înţelese de toţi sunt două. Unu, politica celui mai mic preţ, pentru că România trebuie să aibă cel mai mic preţ din Uniunea Europeană pe medicamente, fiind o ţară săracă.
Al doilea motiv, care se suprapune peste acesta, este acea taxă clawback, taxă pe valoarea compensată a medicamentului”, a declarat Adrian Grecu, la Antena 3.
De asemenea, președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice a adus în discuție și suma pe care o alocă statul în fiecare an pe medicamente. Acesta a spus că la ora actuală costul medicamentului compensat sare de 8 miliarde de lei.
Totodată, în România există la ora actuală un deficit de peste 2 miliarde de lei, și asta numai în ultimul an.
„Să mergem la momentul 2009, când în plină criză statul a spus că nu are bani pentru medicamente. La acel moment, s-a stabilit o sumă fixă care se va aloca pentru medicamente. Să mergem la nivelul 2011, când această sumă a fost 6,6 miliarde lei.
Până la finalul anului 2018, această cifră nu s-a modificat în valoare absolută, deşi de atunci am avut inflaţie, creştere economică, creşteri de salarii, nevoia de medicaţii a crescut, astfel încât s-a ajuns la ora aceasta ca un cost al medicamentului compensat să sară de 8 miliarde lei.
Există un deficit de peste 2 miliarde de lei pe ultimele 12 luni. Această sumă se plăteşte pe valoarea compensată la preţ de farmacie pentru fiecare pacient”, a completat Adrian Grecu.