În SUA este alertă maximă, după ce departamentele de poliţie au confirmat 1.012 cazuri de coronavirus în rândul ofiţerilor şi personalului lor civil, în lipsa echipamentelor de protecţie.
Conform news.ro, care citează Reuters, alerta maximă s-a instalat în SUA după ce 818 membri ai poliţiei din New York au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, dintre care 730 de ofiţeri şi 88 de angajaţi civili. Potrivit NYPD, aproximativ 5.000 dintr-un total de 55.000 de angajaţi sunt în concediu medical.
Departamentele de poliţie din oraşe americane importante, cum ar fi Houston şi Detroit, sunt nevoite să se lipsească de ofiţeri, în condiţiile creşterii numărului de cazuri de infectare, potrivit unui sondaj realizat în rândul celor mai mari 20 de agenţii de poliţie din Statele Unite, în perioada 25-20 martie.
Pandemia descompletează forţele de poliţie care aveau deja un deficit de personal. Multe departamente au spus ofiţerilor să îşi limiteze interacţiunile cu publicul şi să păstreze distanţarea socială.
Unele agenţii îşi redistribuie detectivii şi personalul administrativ pentru a ajuta să răspundă la urgenţe, pe măsură ce tot mai mulţi ofiţeri din patrule se îmbolnăvesc, ceea ce face ca investigatorii să fie transferaţi de la cazuri majore.
NYPD ar putea să aibă cele mai mari probleme din cauza gravităţii epidemiei din New York: dintre cele 2.477 de decese raportate până luni la nivel naţional, 678 au avut loc în New York City.
Ofiţerii au spus că deficitul de echipamente îi face vulnerabili şi că se tem că vor transmite virusul familiilor şi publicului. Toţi ofiţerii din New York nu au dorit ca numele lor să fie făcute publice, pentru că departamentul le interzice să vorbească cu reporterii.
În acest moment, SUA este țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus din lume, 164.603, mai mult decât dublul celor din China, acolo de unde a început focarul. Dintre acestea, 3.170 de persoane au decedat, iar un număr de 5.896 de pacienți au fost vindecați.
SUA se pregătește pentru cel mai negru scenariu în lupta împotriva coronavirusului, iar specialiștii estimează că se poate ajunge la peste 2 milioane de persoane decedate dacă sunt ridicate măsurile de carantină.